Fullspäckad dag med fokus på mikroalger
Alger kan rena vatten, ge smörjoljor och mat. I torsdags summerades projektet Bäckhammars Algbruk.
Enligt Magnus Persson, Innovationsrådgivare vid Paper Province och arrangör av seminariet, var det stor bredd på presentationerna. Från innovatören som själv provar sig fram, till forskaren som under många år analyserat olika algers egenskaper för att hitta den optimala. Varför man odlar alger skiljer sig också åt. Anledningarna varierar, från att rena vatten, få fram ett foder, till kosttillskott eller en bra smörjolja.
En annan stor skillnad var mängden algbiomassa som producerades, allt från något kilo till 10 000 ton per år.
Bland talarna fanns Niklas Strömberg som arbetar med projektet Bäckhammars Algbruk och forskar vid SP. Han betonade möjligheterna med odling av mikroalger i Norden.
– Norden är optimalt för algodling, även om vi inte har lika mycket solljus som vid ekvatorn har vi tillgång till den nödvändiga näringen för tillväxten, sade han.
Detta konstaterades av flera talare under dagen. Även om soltimmarna är begränsade under stora delar av året och temperaturen är låg får mikroalgerna den värme och det ljus de behöver för att man ska kunna odla större delen av året.
Möjligheterna med alger är stora
Några odlar ur forskningssynpunkt, andra med ett kommersiellt syfte. En del framställer oljor, andra gör foder av olika slag, men något som många hade gemensamt var viljan att producera mikroalger där slutprodukten ger ett högt förädlingsvärde, som läkemedel, kosmetika eller mat. Det som förenar är alla forskningstimmar bakom slutsatser kring val av alger och dess kapacitet.
När Fredrika Gullfot startade sitt företag SimrisAlg år 2009 hade hon målet att kommersialisera den största algodlingen i Sverige. Något som hon lyckats bra med.
– Vi är ett av Sveriges hetaste nya företag, vi är med på 33-listan i Ny Teknik och Affärsvärlden, berättade hon.
Med tanke på att algindustrin i Sverige inte är mer än fem-sex år är det inte många som lyckats ta sig lika långt på marknaden som SimrisAlg, som i år släppte sina första kundprodukter. Företagets fokus för kommersialiseringen ligger på marin omega-3. En marknad som bedöms ha en årlig tillväxt upp till 23 procent eller tolv procent globalt.
På plats på seminariet fanns deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Totalt hölls 16 presentationer där samtliga länders arbete med mikroalger lyftes. Under dagen fick deltagarna även lyssna på presentationer från bland annat AstraReal, Alltech Norge, Swedish Algae Factory, SLU, JAMK och University of Applied Science.
– Vilka bra föredrag! Det var kul att få en helhetsbild av vad som pågår i Norden inom algområdet och spännande att höra om de nya företag som växer fram. Vi hoppas också att alla kontakter som knöts under dagen kommer att leda till nya spännande investeringar ute hos företag och kommuner, avslutade Magnus Persson.
Av: Malin Hildén
Här kan du se filmen där Niklas Strömberg intervjuas: https://vimeo.com/147325020