Svårt för kärnkraft att konkurrera
Arbetet mot ett beslut om ersättningsreaktorer på Ringhals kärnkraftverk går vidare, men enligt Tomas Kåberger, professor vid Chalmers, går det inte att bygga nya kärnkraftverk utan kraftiga subventioner.
Han menar att kärnkraftens storhetstid är över och att den inte kan konkurrera med förnybar energi.
Kåberger hänvisar till katastrofen i Fukushima som visar att kostnaderna för att hantera olyckor är så stora att kraftbolagen inte kan hantera dem. Istället blir de en fråga för skattebetalarna.
Enligt Tomas Kåberger är det inte troligt att det kommer att byggas ny kärnkraft i Sverige, trots att regeringen öppnat för möjligheten.
– Det finns ju två aktuella referenser. Det ena är det finska försöket att bygga en femte reaktor. Det har blivit väldigt försenat och fördyrat, elen kommer att kosta cirka en krona per kilowattimme i stället för 25 öre som man trodde när beslutet togs, säger han till Svt.
Det andra är kärnkraftsplanerna i England där den brittiska regeringen lovat det fransk–kinesiska konsortiet en krona per kilowattimme från år 2023 till 2048, för det planerade bygget av kärnkraftverket vid Hinkley Point.
Det är väldigt dyrt jämfört med vad förnybar energi kostar i dag.
(Papernet har länkat till Svt:s artikel i vårt Twitterflöde. Kommentera den gärna!)