Kommunal pappersinsamling växande problem för industrin
2011-05-10 Återvinningen av papper hotas av illojala kommuner, som etablerar egen pappersinsamling. Det hävdar cheferna för tre stora papperstillverkare i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Det är ett omedelbart hot mot våra pappersbruk, hävdar de tre pappersindustricheferna. I ett längre perspektiv slås även det svenska återvinningssystemet sönder.
”Våra insamlade tidningar exporteras till andra länder som Kina eller eldas upp, när de i stället i våra pappersbruk kan användas upp till sju gånger om för att producera nya produkter,” skriver Holmen, SCA och Stora Enso vidare.
Allt fler kommuner har börjat intressera sig för pappersinsamling i egen regi eller genom kommunägda bolag. Ett exempel är Västblekinge Miljö AB, VMAB, som ägs av kommuner i västra Blekinge, och som sedan några månader säljer återvinningsbar kartong och tidningspapper i Danmark. Avtalet med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, har sagts upp, eftersom man ansåg att betalningen för återvinningsavfallet var för dålig.
– Det finns en börs i Köpenhamn för det här, och vi använder oss av en trader, som köper materialet av oss och sedan säljer det på den börsen, säger VMABs VD, Göran Sternsén, till tidningen Sydöstran.
Lunds kommun är den senaste av flera kommuner som bojkottar pappersindustrins återvinningsbolag Pressretur, eftersom de anser att ersättningen är för låg. Pressretur anser att bojkotten är olaglig men har från 1 maj höjt ersättningen för fastighetsnära insamling med sammanlagt 100 miljoner kronor.
– Vi anser det vara olagligt att kommunerna anser sig ha rätt att skapa egna insamlingssystem och har också på laglig väg bestridit detta. Vi vet ju inte vart materialet tar vägen och hur det i så fall återvinns, och om det överhuvudtaget gör det, säger Pressreturs VD, Göran Nilsson, till tidningen Recycling & Miljöteknik.