Många fornlämningar skadas av skogsbruket
Cirka 43 procent av de undersökta kända fornlämningarna hade skadats i samband med skogsavverkning. I områden som markberetts var siffran hela 65 procent. Den största andelen grova skador är sådana som uppkommit vid markberedning medan den vanligaste enskilda skadeorsaken är övertäckning med ris som vanligtvis orsakar ringa skada. Övertäckning kan dock ofta leda till att lämningarna inte uppmärksammas, varför många lämningar även uppvisar även andra, grövre skador som körskador.
-Forn- och kulturlämningar skadas i samband med skogsbruk i oacceptabelt stor omfattning. Mycket av skadorna beror på okunskap. Det är nu angeläget att väsentligt få ned skadorna. Skogsstyrelsen kommer från och med nästa år att löpande följa skadeutvecklingen, säger Göran Enander, generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Studien bygger på en inventering som gjordes år 2006 i samtliga län förutom Kalmar, Värmlands och Västerbottens län, som inventerades av Riksantikvarieämbetet år 2005.
- En del av vår gemensamma historia går förlorad om skadorna på fornlämningar fortsätter. Riksantikvarieämbetet och Skogsstyrelsen kommer nu att arbeta vidare med en gemensam metod för att följa upp vad som händer med de kulturlämningar som skadas av skogsbruket, säger Inger Liliequist, riksantikvarie på Riksantikvarieämbetet.