Perspektiv mot bättre beläggningar i förpackningar
Maria Peterssons forskningsprojekt har fokuserats på att karaktärisera och förbättra filmer och beläggningar framför allt med tyngdpunkten på barriär- och frisättningsegenskaper.
–En förpackning skall skydda innehållet mot olika förhållanden i omgivande miljö. När ett livsmedel förpackas är det till exempel viktigt att kontrollera transporten av fukt och syre mellan produkten och den omgivande miljön. Permeation av vattenånga, dvs att den vandrar genom förpackningsmaterialet, kan leda till uttorkning, ökad mikrobiell aktivitet eller texturförändringar, medan transport av syre kan leda till oxidativa reaktioner och härskning, förklarar Maria Petersson.
Biopolymerer, som exempelvis polysackarider och proteiner är förnyelsebara. Material som tillverkas av biopolymerer är oftast också nedbrytbara. Många biopolymerer och lipider går även att äta och kan därför vara användbara i livsmedelsapplikationer, som skyddande barriärer på ytan av eller inuti ett livsmedel.
–Många biopolymerer är effektiva syrgasbarriärer. Tyvärr är de fuktkänsliga. Om dessa material skall kunna utgöra ett alternativ till petroleumbaserade plaster så måste fuktkänsligheten minskas. Detta kan man lösa genom att till exempel blanda hydrofila biopolymerer, som t ex polysackarider eller proteiner, med hydrofoba lipider, som t ex fetter och vaxer, och utnyttja de positiva egenskaperna hos vardera komponenten, berättar Maria Petersson.