En storvinst att hämta
Det enda kravet är att Sverige som industriland har samma produktivitetsutveckling som länder som Belgien, Holland Tyskland, Österrike och Nederländerna. Och det ska väl inte vara så svårt, kan tyckas.
Helt lätt blir det inte, sett i backspegeln. Mellan 2000-2013 hade de här länderna en årlig produktivitetsökning på i genomsnitt 2,1 procent. Sverige backade under den här perioden med 0,2 procent om året.
Det visar en rapport, "Industriell utveckling nyckeln till Sveriges framtida välstånd", som gjorts på uppdrag av Siemens.
Vilket recept skriver då Siemens ut till Sverige och den svenska industrin för att Sveriges årliga BNP ska vara drygt 530 miljarder högre 2040 än idag?
Den stora utmaningen är att återgå till den produktionsnivå som vi hade före finanskrisen 2007/2008. Det kan ske ganska omgående om vi utnyttjar den befintliga industrin.
På längre sikt handlar det för de enskilda företagen om att öppna nya enheter, expandera de redan existerande och öka effektiviteten.
För företagen innebär det stora långsiktiga investeringar i automation och digitalisering, enligt rapporten. En förutsättning för detta är att digitaliseringsfrågorna lyfts upp från verkstadsgolvet – och att bolagsledningarna involveras.
Och det är genom digitaliseringen och automationen som man ganska snabbt kan effektivisera energiförbrukningen, förkorta det som kallas time-to-market och därigenom vässa konkurrensförmågan.
Akademin måste också vara med och stärka kompetensförsörjningen och företagen måste våga investera långsiktigt.
Det är viktigt att det offentliga också kommer igång med investeringar i infrastruktur, utbildning och grundforskning som stärker industrins konkurrensförmåga.
Det är viktigt att också det offentliga och privata kapitalet satsar på de sektorer som har framtiden för sig som cloud computing, dataanalys, digitalisering och produktion med 3D-skrivare.
Men det räcker inte, enligt rapportförfattaren. Sverige måste liksom andra länder kraftsamla kring en uppgift liknande Kinas Made in China eller Tysklands Industrie 4.0
”Svensk industri står för tre fjärdedelar av våra exportintäkter och ligger till grund för många arbetstillfällen som bidrar till välfärden. Nu måste näringslivet, politiken samt akademin ta en mer aktiv roll och kraftsamla kring industrin", sade Thomas Stetter, divisionschef Digital Factory Siemens AB, i samband med att rapporten släpptes.
Peter Håkansson
Chefredaktör
Inledaren tidigare publicerad i Process Nordic nr 10 2015