23948sdkhjf

Ansöker om rättsprövning av Natura 2000-beslut

SMA Mineral ansöker om rättsprövning i Högsta förvaltningsdomstolen av regeringens beslut utpeka SMA Minerals mark kring Stucks kalkbrott på norra Gotland som nytt Natura 2000 område.
I regeringens beslut om nya Natura 2000 områden ingår omkring 460 hektar mark ägd av SMA Mineral.

Regeringens beslut om nya Natura 2000 områden ändrar på ett betydande sätt förutsättningarna i den sedan snart åtta år pågående tillståndsprocessen rörande SMA Minerals utvidgade täktverksamhet vid Stucks kalkstensbrott, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I den pågående tillståndsprocessen har fyra domar avkunnats – alla i SMA Minerals favör.

SMA Mineral menar att verksamheten vid Stucks kalkbrott under 17 års tid verkat i samklang med natur, vatten och samhälle. Regeringsbeslutet riskerar betydande värden och ett stort antal arbetstillfällen på Gotland och på fastlandet.

SMA Mineral anser att beslutet, i de delar som rör SMA Minerals fastigheter, strider mot rätten till rättvis rättegång enligt såväl Regeringsformen som Europakonvention och EUs rättighetsstadga.

I sin beredning har regeringen, skriver företaget, inte beaktat varken enskilda intressen eller andra samhällsintressen än naturvårdsintresset. Eftersom utpekandet inte kommer av EU-rättsliga krav enligt art- och habitatdirektivet, utan bygger på frivilliga åtaganden, har regeringen inte haft giltigt skäl att avstå från att beakta olika intressen enligt proportionalitetsprincipen.

SMA Mineral anser att regeringen har varit bunden av, men inte beaktat, det avtal som föreligger mellan SMA Mineral och staten som följd av den naturvårdskompensation uppgående till drygt 12 kvadratkilometer som SMA Mineral gjorde 1998 i samband det initiala täkttillståndet för Stucks kalkstensbrott.

Beslutet innebär en otillåten politisk inblandning, då det ingriper till förmån för statliga parter, Naturvårdsverket och länsstyrelsen på Gotland, i den pågående tillståndsprocessen.

SMA Mineral hävdar att tillräckligt skydd för naturvårdsintresset finns på Gotland, inte minst tack vare SMA Minerals omfattande naturvårdsavsättningar. Dessutom har SMA Mineral hävdat och påvisat att det finns andra områden med lika stora naturvärden som på SMA Minerals fastighet.

SMA Mineral anser att beslutet ska upphävas av ovan nämnda skäl.

Vi ser med stor oro på de omfattande prejudicerande effekter beslutet riskerar att få för samhället, inte minst för verksamhetsetableringar inom industrin i stort. Det är därför av stort allmänintresse att lagligheten i detta beslut prövas så att rättssäkerheten tryggas, skriver företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062