Först med SKBs metod för slutförvar
Finska Posiva Oy har 12 november fått tillstånd att uppföra ett slutförvar för använt kärnbränsle som bygger på den metod som Svensk Kärnbränslehantering, SKB, utvecklat under många år.
– Det är ett viktigt erkännande att SKBs metod för slutförvaring av använt kärnbränsle nu är godkänd i ett annat land. I Sverige inväntar vi fortfarande resultatet av Strålsäkerhetsmyndighetens granskning som ska vara klar 2017, säger Christopher Eckerberg, vd SKB.
Den finska regeringen fattade 12 november beslut att ge tillstånd till uppförande av ett slutförvar efter en positiv rekommendation tidigare i år från STUK, den finska motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten.
STUK konstaterade att metoden har förutsättningar att uppfylla säkerhetskraven för finskt kärnavfall på både kort och lång sikt.
Det finska slutförvaret ska byggas av Posiva vid Olkiluoto på den finska västkusten. Där finns också två av Finlands totalt fyra kärnkraftsreaktorer.
SKB:s forsknings- och utvecklingssamarbete med Posiva inleddes redan på 1970-talet och fördjupades i början på 2000-talet.
– Vi ser fram emot att det långa och konstruktiva samarbetet mellan SKB och Posiva kan fördjupas ytterligare, till exempel inom teknikutvecklingen, säger Christopher Eckerberg.
Förutom Finland är Japan, Sydkorea, Storbritannien och nu senast Taiwan intresserade av att ta del av SKB:s kunnande.
– Vår metod har blivit framgångsrik och vi exporterar vårt kunnande till andra länder. I Äspölaboratoriet, Oskarshamn, har nya tunnlar gett plats för internationella forskare och för att andra länder ska kunna utföra tester på plats i vårt underjordslaboratorium, säger Christopher Eckerberg.