Tiden snart ute för synpunkter
Den 30 januari måste industrins synpunkter på Naturvårdsverkets och Boverkets samordnade bullervägledningar vara inskickade. Intresseorganisationerna är redan tillfrågade – men vem som helst får komma med egna önskemål.
Några av förändringarna är att orden ”riktvärde” och ”momentana ljud” byts ut mot ”ljudnivå” och ”återkommande höga ljudtoppar”, den tillåtna ljudnivån höjs under nätter, nattperioden förkortas från 22–07 till 22–06, samma ljudnivåer ska gälla oavsett om verksamheten är ny eller gammal och fler typer av buller berörs av industrins bullerkrav.
Flera av ändringarna har gjorts för att anpassa Naturvårdsverkets regler till Boverkets regler. Enligt konsekvensutredningen är det företag och myndigheter som tjänar mest på ändringarna. Företagen får olika lättnader och myndigheterna kan enklare kontrollera och ge tillstånd.
Medborgarna får stå för notan. Bland annat finns ökad risk för sömnstörningar. Enligt en undersökning är det 52 procent som sover klockan 7 på morgonen och en timme senare är siffran fortfarande hög: 29 procent.
För trafikbuller i och nära anläggningar finns olika huvudregler plus en massa undantag. Trafikbuller inom ett industriområde ska generellt bedömas som industribuller, men om lastbilarna bara trafikerar en del av området eller om vägarna är ”en naturlig fortsättning av det allmänna trafiknätet”, så går det att göra undantag.
Trafikbuller utanför industriområdet ska styras av riktvärdena för trafik, men inte på tillfartsvägar för till exempelvis täkter. Uppställda fordon som går på tomgång ska räknas som industribuller, till exempel vid godshantering vid kajer, men inte för stopp vid hållplatser.
– Jag vill betona att det här är ett förslag till vägledning, ingen lagtext. De som har synpunkter får skicka in dem till oss, sen får vi se vad vi kan ändra och ta hänsyn till. När det gäller lagtolkning finns inte så stort manöverutrymme, säger Moa Ek, handläggare på Naturvårdsverket och samordnare för bullervägledningen.
Myndigheterna har flera gånger under decenniernas lopp försökt komma överens om gemensamma bullerregler, men inte lyckats. Nu har dock Naturvårdsverket och Boverket löst upp de gamla knutarna. Ändå skickar de inte ut en gemensam remiss, utan vill att många av remissinstanserna ska utforma två remissvar på i grunden liknande bullerfrågor.
– Vi har diskuterat en gemensam remiss, men valde att utforma en varsin. Det handlar mest om tekniska skäl, hur vi samlar in och registrerar remissvaren. Däremot har vi en länk på vår hemsida till Boverkets remiss och de länkar till oss, säger Moa Ek.
Boverket utgår ifrån plan- och bygglagen och vilka platser som kan bebyggas medan Naturvårdsverket utifrån miljöbalken vägleder tillsynen. Naturvårdsverket räknar med att den slutgiltiga vägledningen kommer att vara klar till slutet av mars.
Jesper Gunnarsson
Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 1 2015