Nanopartiklar ger ny processteknik
Nanoverktyg för rengöringssystem handlar om mycket små partiklar somlägger sig på ytor, försämrar vidhäftning av smuts och därigenomunderlättar rengöring. Detta system har lanserats för bilrutor ikommersiell skala.– Eventuellt kan liknande system användas på utsidan avprocessutrustning för att förhindra att smuts ska fastna på maskinerna,säger professor Björn Bergenståhl vid Lunds universitet.Med nanopartiklar kan man även skapa antimikrobiellt verksamma ytorgenom att tillsätta silverpartiklar i något material. Då får man enlångsam frisättning av silver på ytan av det föremål man villdesinficera och begränsar då bakteriernas tillväxt.– Användning av silverpartiklar är mycket kontroversiellt, eftersomnanosilver, som är en tungmetall, inte är någon ofarlig substans.Andra områden där nanopartiklar kan bli aktuella är som fyllmedel förplast. Fyllmedel blandas ofta i plast för att göra den billigare ochsamtidigt förbättra dess barriäregenskaper. En av konsekvenserna avfyllmedlen är då att plasten blir ogenomskinlig.– Om man mikroniserar fyllmedelspartiklarna kommer plasten att förblitransparent. Det skulle påverka barriäregenskaperna och minskasyrepenetrationen men samtidigt bibehålla genomskinligheten hosplasten, säger Björn Bergenståhl. Ett användningsområde där nanopartiklar kan användas vidlivsmedelsprocesser är mikronisering av partiklar, som man vill ha förfrisättning av funktionella substanser, till exempel karotenoider somär ett förstadium till A-vitamin.– Karotenoiderna är väldigt svårlösta och löser sig bara i storamängder fett. Mikroniserar man karotenoiderna ökar man den kemiskapotentialen och får en högre löslighet i mag-tarmkanalen och därmed ettbättre upptag.Även andra näringsämnen kan behandlas på samma sätt för att ge dem bättre egenskaper och ett högre upptag i kroppen.– Det finns en hel del att göra innan denna metod blir riktigt bra. Denvitaminisering som görs på fettfri minimjölk och bygger påmikropartiklar fungerar bra. Det handlar då om vitamindroppar sompartiellt hänger ihop med små fettpartiklar, som liposomer, med enstorlek på cirka 100 nanometer.I vanlig mellanmjölk finns mer fett som gör att vitaminerna liggerlösta i en fettfas. Minimjölken har en reducerad fettfas och en högreandel andra fettliknande ämnen som fosfolipider, vilket gör att manfått krympa partikelstorleken så att de kan fästa vid fosfolipiderna.Det finns också en negativ baksida för nanopartiklar i livsmedelsbranschen.– Problemet är att när partiklarna blir väldigt små så ökar derasaktivitet och deras möjlighet att ansluta sig till en biologiskmembran. De tränger igenom membranen på samma sätt som viruspartiklar.Så fort en cellmembran penetreras finns det risk att cellen skadas omnanopartiklarna innehåller giftiga ämnen, säger Björn Bergenståhl.Text Rainer Saxén