23948sdkhjf

Ytterligare ett ställe de vill bygga kärnkraft på

Projektbolaget Kärnfull Next presenterar nu en ny kandidatort för en park med små modulära reaktorer (SMR) – denna gång i Valdemarsviks kommun.

– Vi är mycket glada över indikationerna från vår förstudie i Valdemarsvik. Siten har potential att bli en nyckelkomponent i vår plan att tillföra stora mängder stabil och hållbar energi till sydsvenska områden med stort effektbehov, samt skapa betydande ekonomiska och sociala fördelar för lokalsamhällena, säger Christian Sjölander, vd Kärnfull Next, i en kommentar.

Kärnfull Next genomför sen 2022 förstudier på ett flertal kommuner i södra Sverige. Genom att etablera flera parker med små modulära reaktorer, SMR inom ramen för bolagets Re:Firm-program ser sig bolaget uppnå skalfördelar inom exempelvis teknikval, konstruktionspartners, elköpsavtal (PPA:er) och finansieringsparter.

I augusti 2023 kommunicerade bolaget Nyköping som kandidatort inom SMR-programmet, och fler förstudier är nu på väg att nå en tillräcklig mognadsgrad för att offentliggöras under året.

I Valdermarsvik har Kärnfull Next ingått ett samarbetsavtal med markägaren gällande prospekteringsrättigheterna för kärnkraft inom en fastighet. Den pågående förstudien, som avslutas efter sommaren, har påvisat såpass goda förhandsresultat att parterna valt att informera kommun, närboende och nu allmänhet om planerna på en så kallad SMR-park.

Fastighetens stora yta på över 1300 hektar gör även projektet högintressant för samlokalisering med 2030-talets energikrävande industrier som exempelvis datacenter för AI.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Kärnfull Next i detta spännande projekt. Fastigheten tros erbjuda unikt goda förutsättningar för kärnkraft, och vi ser fram emot att vara en del av utvecklingen av fossilfri energiproduktion i regionen. Detta initiativ har möjlighet att skapa stora värden för Valdemarsviks kommun och invånare, säger Gustav Carp vid fastighetsägaren Latona Group.

Bolaget planerar en SMR-enhet med minst 300 MW elektrisk effekt och räknar med att skapa runt femhundra direkta och indirekta arbetstillfällen per år i sjuttio år. SMR-parken i Valdemarsvik planeras initialt till mellan fyra och sex lättvattenkylda reaktorer, vilket skulle innebära ett årligt tillskott på mellan 10-15 TWh el. Sveriges nuvarande kärnkraftsflotta producerade som jämförelse 47 TWh el ifjol.

Om allt går enligt plan och Valdemarsvik väljs ut som första kommun för Re:Firm South, kan de första kilowattimmarna SMR-parken börja levereras under första halvan av 2030-talet.

Läs mer om: smr
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.485