23948sdkhjf

Cobotdag om robotar som kollegor

Cobotar är robotar som du kan arbeta tillsammans med. ”De tar inte ditt jobb, de hjälper dig att göra jobbet väl”, som tillverkaren Universal Robots gärna säger.

På den första cobotmässan i Sverige, Cobotdagen 2023, visades ett tjugotal exempel på hur cobotar kan användas.

De flesta arbetsmoment för cobotar kan även utföras av traditionella robotar. Skillnaden är att en cobot inte behöver stängas in i en bur, man kan arbeta intill och tillsammans med den och man kan flytta runt den om man behöver använda den till flera moment.

– Coboten erbjuder också ett enkelt sätt att flerdubbla kompetensen hos en duktig hantverkare genom att överföra ett manuellt moment till coboten, framhöll Mathias Wiklund, marknadschef för Universal Robots.

Universal Robots, UR, tillverkar förenklat uttryckt robotarmar med tillhörande styrsystem. I cobotcentret Odense i Danmark finns sedan en rad företag som UR samarbetar med, samt ett universitet som har en specialinriktning mot just cobotar. Men partners till UR finns även på många andra håll i världen. En applikation som demonstrerades på cobotmässan i Stockholm var en finsk produkt, Mirka, som gör det möjligt att använda coboten som ett automatiserat slipverktyg.

– Visionen bakom UR har hela tiden varit att göra roboten till ett verktyg, berättade företagets produktchef Sören Poll Bendtsen. Det ska vara enkelt att använda en cobot; enkelt att programmera, flytta och anpassa den till det man behöver. Det är lite som Lego.

Det känns logiskt att ett företag med rötterna i Danmark gärna använder Lego som jämförelse. En aning svårare är det väl trots allt att sätta ihop cobotapplikationer, det visades inte minst av att flera företag som ställde ut på mässan arbetade just med att utveckla och anpassa cobotar för olika ändamål. Men ambitionen är tydlig, att investera i en cobot ska vara jämförbart med att köpa vilket avancerat verktyg som helst.

Sören Poll Bendtsen presenterade även URs senaste produkt, som lanseras på marknaden ”inom några månader”. Den kan lyfta 20 kilo och har en räckvidd på 1,75 meter.

– Det var inte alldeles självklart att UR skulle gå in i marknaden för så stora robotar, men nu är den här och vi tror mycket på den för bland annat svetsning och packlösningar. Svetsning drar nytta av den långa räckvidden, samtidigt som det handlar om ett moment som fortfarande kan dra stor nytta av mänsklig kompetens.

UR inledde sin verksamhet i Odense 2005. Det är en intressant detalj att framgångarna delvis bygger på ett misslyckande. En av världens största redare (och rikaste män) AP Møller ville modernisera sitt skeppsvarv i Odense och donerade ett antal miljoner till det lokala universitetet för att utveckla robotteknik. Försöket misslyckades som sagt, tekniken blev inte mogen tillräckligt snabbt och varvet lades ner 2009. Men universitetet hade fått fart på sitt arbete med robotteknik, ett arbete som sedan fick en inriktning mot cobotar, och i dag är Odense alltså ett centrum för utvecklingen inom detta område.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109