23948sdkhjf

Hur ska industrin kunna ställa om?

Hur industrin ska kunna minska sina växthusgasutsläpp diskuteras vid en konferens i maj. 

Industrin står för en mycket stor del av de globala växthusgasutsläppen. En omställning till effektivare energianvändning och mindre utsläpp är nödvändigt för såväl ekonomi som klimat. 

9-11 maj träffas internationella forskare, representanter för näringsliv och myndigheter samt beslutsfattare på Chalmers i Göteborg för en tredagars konferens anordnad av IEA-samarbetet Industrial Energy-Related Technologies and Systems (IETS TCP). Det övergripande syftet med konferensen "Energy Future in Industry" är att ge en bild av vad som är på gång inom området, öka kunskapen om vilka möjligheter det finns för industrin att nå noll eller t o m negativa växthusgasutsläpp, skapa nätverk samt identifiera nödvändiga och akuta åtgärder.

- Att industrin ställer om är nödvändigt om vi ska klara klimatmålen, säger Thore Berntsson, ordförande i IETS TCP i ett pressmeddelande. 

Han fortsätter: 

– Industrin är en av de stora utsläpparna och vi ser ett stort intresse från såväl näringsliv som forskare att utveckla och arbeta med åtgärder som kan effektivisera energianvändningen och minska utsläppen av växthusgaser.

På agendan för konferensen står diskussioner om bl a CCUS (Carbon Capture and Storage/Utillization), AI och digitalisering samt elektrifiering och vätgasanvändning inom industrin.

Bland talarna på konferensen Energy Future in Industry finns representanter för IEA och IPCC samt en rad internationellt erkända forskare inom området. Även svenska forskare från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och RISE Resarch Institutes of Sweden delar med sig av sina erfarenheter och forskningsresultat.

- Inom IETS TCP arbetar vi brett med energifrågan för industrin genom nätverkande och kunskapsöverföring. Det krävs att vi samarbetar över både disciplin- och landsgränser och använder oss av såväl beprövade metoder som nya tekniker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11