Många nya tekniska yrkesutbildningar
Totalt handlar det om 35 000 utbildningsplatser, varav närmare 11 000 med start hösten 2023. En fjärdedel av de beviljade utbildningarna är inom teknikområdet.
Högt uppsatta klimatmål med gröna investeringar och elektrifieringen till följd av det, gör att behoven av kompetens förändras. Industrin behöver teknisk kompetens för en ännu smartare och mer hållbar produktion. Det behövs också mer kompetens med fokus på energiförsörjning och energieffektivisering för att klara energiomställningen.
Sett till det totala utbudet i yrkeshögskolan är nu Teknik och tillverkning det största utbildningsområdet med cirka 18 procent av platserna och det handlar om drygt 100 platser.
Några exempel bland utbildningarna är:
- Drifttekniker kemisk industri
- Automations- och robotingenjör med Industri 4.0
- Processtekniker smart industri
- Underhållsingenjör - Smart Maintenance
- Vätgasingenjör
– Det totala utbudet av utbildningsplatser på yrkeshögskolans program minskar med en procent. Det är ingen stor förändring, men det är ett trendbrott för en utbildningsform som byggts ut kraftigt de senaste åren och dubblerats sedan 2014, säger Jenny Twana, chef för enheten för ansökan och analys på Myndigheten för yrkeshögskolan i ett pressmeddelande.
Konkurrensen mellan utbildningsanordnarna inom yrkeshögskolan är som vanligt hård. I årets ansökningsomgång har 420 av de 1207 ansökningarna beviljats. Ett avslag innebär därför nödvändigtvis inte att ansökan är dålig eller att det inte finns något kompetensbehov.