23948sdkhjf

Professor: Europas försörjningstrygghet står på spel

I Danmark går man nu ut och varnar för brist på gas. Professor Brian Vad Mathiesen menar att det finns risk för hela Europas försörjningstrygghet.

Gasvarning från den danska energimyndigheten måste tas "på största allvar", enligt en professor i energiplanering

Brian Vad Mathiesen professor i energiplanering vid Aalborg Universitet och ledare för RE-Invest-projektet.
Under måndagskvällen skärpte den danska energimyndigheten sin gasberedskap och det är ett tecken på att det inte kan dröja länge innan gasen helt eller delvis stängs av till vissa danska företag.

Det säger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanering vid Aalborg universitet.

Bakgrunden till gasvarningen är att Ryssland har minskat leveranserna till Tyskland via Nord Stream 1 med 60 procent.

– I Danmark fylls gasreserverna upp till den nivå som överenskommits i EU. Men flera länder är inte på samma nivå, och Danmark är en väldigt liten aktör, säger han.

Därför är det avgörande att vi tittar på Europas försörjningstrygghet. Och Europas försörjningstrygghet står på spel.

Den danska energimyndigheten har deklarerat en så kallad "tidig varning", som fungerar som en signal till aktörerna på gasmarknaden att förbereda sig. Det är den lägsta av tre beredskapsnivåer.

Men enligt professorn kan det mycket väl hända att de högre krisnivåerna måste spela in. Om det blir tillräckligt allvarligt kan åtgärder vidtas mot utvalda danska företag.

– Att Danmark ger en tidig varning nu är något som man måste ta på största allvar, säger Brian Vad Mathiesen.

– Det är ett tecken på att vi är nära läget att den ryska gasen kan stängas av, på ett sätt som även danska företag måste stänga. Även om vi för tillfället kanske kan förse dem med gas.

– Men det skulle ske med syftet att vi kan fylla de europeiska lagren med gas, så att vi klarar vintern som utan tvekan kommer.

Gaslagren i Danmark är för närvarande 75 procent fulla. De bör vara 80 procent fulla till november om de ska leva upp till det gemensamma EU-målet.

En eventuell stängning av gas till företag är en del av den danska energimyndighetens beredskapsplan.

Den ska se till att konsumenterna kan få sina hus uppvärmda till vintern - försörjningskris eller inte.

Brian Vad Mathiesen förklarar att i Danmarks energiförbrukning står naturgas för en relativt liten andel och därmed ligger vi någorlunda bra till i förhållande till andra europeiska länder.

– Det sätter oss i ett mycket bättre läge än Tyskland och Italien. Det betyder bara inte att det inte kan få några konsekvenser för företag som använder naturgas, och för bostäder som värms med naturgas, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109