Reaktioner på lagändring i tillståndsprocessen: "Bättre sent än aldrig"
Som vi tidigare berättat vill regeringen skriva om lagen så att prövningen av Natura 2000-tillstånd görs i samband med miljöprövningen.
Förändringen välkomnas av branschen som efterfrågat detta under flera år, berättar Svemin.
– Det är ett mycket positivt besked. Flera projekt har stannat av på grund av oklarheter i hur processen ska bedrivas. Förslaget är mycket bra, utan att miljön på något sätt får stå tillbaka, säger Maria Sunér, vd Svemin i ett meddelande och tillägger:
– Vi är lättade att regeringen nu äntligen agerar. En Natura 2000-prövning i ett för tidigt skede blir närmast kosmetisk eftersom den lär behöva göras om i samband med nästa steg, miljöprövningen. Man blev tvungen att göra en stor mängd antaganden om fyndigheten, marken och vattnet. Det påverkade vår status som attraktiv gruvnation på ett klart negativt sätt.
Svemin förklarar att det förenklat sett krävs undersökningstillstånd, bearbetningskoncession och miljötillstånd för att få öppna en gruva. I den ordningen. Det krävs även Natura 2000-tillstånd om verksamheten ligger i närheten av ett Natura 2000-område som den kan påverka. Nu vill alltså regeringen förändra så att ett Natura 2000-tillstånd inte ska vara en förutsättning för att få bearbetningskoncession.
– Vi har inget emot en sträng miljölagstiftning, men processen måste fungera effektivt och det är viktigt att understryka att Natura 2000-prövningen inte försvinner utan istället görs senare i processen, säger Maria Sunér i meddelandet och avslutar:
– Vår enda kritik är att det tog så lång tid att besluta om förändringen. Det är ett enormt tryck i råmaterialfrågorna just nu, både för att klara den gröna omställningen där metall och mineral är helt avgörande och även med tanke på det förändrade geopolitiska läget i Europa.
Förändringen genomförs genom en utredning som ska redovisas senast den 28 februari 2023. Därefter kan förändringarna träda i kraft.