23948sdkhjf

LKAB och Boliden i konflikt med H2 Green Steel

H2 Green Steel vill framställa fossilfritt stål. Nu har LKAB och Boliden reagerat på uppgifter i bolagets miljöansökan. 

Som vi tidigare rapporterat vill H2 Green Steel, H2GS bygga en fabrik för fossilfri ståltillverkning i Boden, en satsning på 25 miljarder kronor. Bolaget hoppas kunna starta produktionen redan 2024 och lämnade därför i slutet av förra året in en miljöansökan.
Nu är LKAB och Boliden kritiska till vad H2 Green Steel anger i ansökan, rapporterar Dagens Industri, DI.

LKAB:s kritik rör att H2GS uppger i ansökan att de kommer få järnmalm från LKAB:s gruva i Malmfälten. LKAB menar dock att järnmalmen från Malmfälten i stor utsträckning är reserverad för SSAB:s produktion. 
– Vi har noterat att H2GS angett i sin tekniska beskrivning för sin miljöansökan att deras försörjning av järnmalmspellets kommer med tåg från Malmberget. LKAB:s Malmbergsgruva och dess produktion är i princip integrerad med SSAB:s stålproduktion sedan lång tid. Endast begränsad mängd finns tillgänglig för övrig marknad från Malmbergsgruvan. Vi har begärt en rättelse av H2GS i den frågan, säger LKAB:s vd Jan Moström i en skriftlig kommentar till DI.  

Alternativet skulle vara att H2GS får järnmalm från LKAB:s gruva i Kiruna men enligt DI är även det svårt genomföra då det inte finns tillräcklig kapacitet på Malmbanan. 

H2GS kommer nu ändra sin ansökan. 
– Vi har en god dialog med LKAB och kommer att göra en korrigering till domstolen där vi ska ersätta 'Malmberget' med 'Malmfälten' på tre ställen i vår miljöansökan, säger kommunikationschefen Jenny Molvin till DI. 

Enligt DI är det förutom LKAB bara Kaunis Iron som bryter malm i Malmfältet och deras produktion är mycket lägre än vad H2GS behöver. 

Boliden är också kritiska till H2GS tillståndsansökan. Enligt H2GS ansökan ska slagg som produceras vid bolagets ugnar skickas till Bolidens gruva i Aitik.
– Något sådant avtal eller seriösa diskussioner kring ämnet finns inte. Det har diskuterats som en tänkbar idé på expertnivå att slagget skulle kunna användas i efterbehandlingen i Aitik men det skulle krävas betydande insatser i forskning och utveckling för att ta det från idé till storskalig användning, säger Bolidens presschef Klas Nilsson till DI. 

– Jag kan inte Bolidensamarbetet i detalj, men i tillståndsprocessen tar man höjd för allt som kan påverka närmiljön annars blir tillståndet för litet. Därför har vi tagit med allt det som vi ser som sannolika scenarier, säger Jenny Molvin itill DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141