Nu ska branschen mötas igen
Förra årets VA-mässa fick flyttas på grund av pandemin men nu är det dags att mötas igen, den 29-31 mars öppnar portarna.
– VA-mässan är en plattform för kunskapsöverföring på högsta nivå, nya innovationer, nya kontakter och nya affärer, säger projektledaren Gabriel Remmo i en intervju med oss.
Han menar att samhället och industrin står inför stora förändringar och för att kunna trygga vattenförsörjningen behöver infrastruktur för vatten och avlopp förnyas och byggas ut för en mer hållbar samhällsutveckling.
– Vi vill lyfta vattnets roll och värde i samhället. Men för att kunna implementera nya lösningar och tillvägagångssätt behöver branschen komma samman och mötas för att diskutera och göra affärer. Därför är VA-mässan en oerhört viktig mötesplats för alla som är intresserade och vill vara med och utveckla försörjningen av samhällets viktigaste resurs.
På mässan kommer det finnas cirka 200 utställare som kommer visa en rad produkter. Den som tröttnar på att gå runt på mässgolvet kan istället slå sig ned och lyssna på en rad olika presentationer från scen eller mer fördjupande seminarier där experter talar om aktuella frågor. För att få fram intressanta seminarier har de haft ett råd med representanter för föreningar, myndigheter och företag.
Bland seminarierna finns bland annat rubriker som “En trygg dricksvattenförsörjning i kris och krig”, Hur byggs nya avloppsreningsverk? - från idé till färdig anläggning”, “Framtida krav på läkemedelsrening, ett hot eller löfte?” eller “Vems ansvar är dagvattnet? Går utvecklingen åt fel håll?”.
– Jag har personligen inte arbetat med VA-frågor tidigare men under tiden som projektledare har jag insett att det här är ju jätteviktigt och intressant. Det är flera seminarier som jag vill lyssna på.
Mässan riktar sig brett till alla som kan ha intresse i frågorna, det kan vara anställda inom kommun, entreprenörer eller konsultfirmor men även industrier där vattenfrågan är viktig.
– Vi tycker att politikerna är viktiga också, säger Gabriel Remmo.
För att lösa de utmaningar som finns krävs en del nytänkande. Därför finns det ett innovationstorg där innovationer presenteras och startup-företag har möjlighet att möta etablerade aktörer. Men innovation är även närvarande på annat sätt, scenen som är mitt på mässgolvet kallas innovationsscenen.
– Scenprogrammet innehåller mycket innovation men även annat, till exempel teman som säkerhet och vatten samt cirkulär vattenhantering.
För att hantera covid-19 har Elmia och flera andra mässarrangörer deltagit i det som kallas “Vi ses säkert”. Det är gemensamt säkerhetsinitiativ där Stockholmsmässan, Svenska Mässan, Easyfairs och Elmia gått samman för att visa på den kapacitet som de etablerade anläggningarna har för att kunna öppna upp för säkra möten och mässor.
Elmia är även certifierad enligt den internationella standarden ”Covid-19 Compliant” som är framtagen av SAFE Asset Group. Det innebär att anläggningarnas förberedelser och rutiner för att hantera covid-19 har godkänts enligt standarden. I bedömningspunkterna ingår allt från ledningssystem, riskanalyser, skyltmaterial och tillgång på handspritstationer till utbildning och säkerhetsrutiner.
– Det viktigaste för oss är alltid besökarnas och utställarnas säkerhet.
Gabriel Remmo tycker att det varit mycket roligt och spännande att arbeta med mässan och han hoppas kunna välkomna många besökare till staden vid Vättern i slutet av mars.
– Vi märker att alla längtar efter att få träffas fysiskt och vi ser fram emot att äntligen få samla branschen under ett tak igen.