UPPDATERAD: Regeringens besked om utbyggnad av slutförvar
Regeringen har gett grönt ljus för utbyggnaden av förvaring av låg- och medelaktivt avfall.
Regeringen gav idag grönt ljus till en utbyggnad av det befintliga förvaret av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i Forsmark i Östhammars kommun. De bedömer att ansökningarna uppfyller kraven i miljöbalken och i kärntekniklagen och tillåter därför att det befintliga förvaret byggs ut.
Mark- och miljödomstolens bedömning är att verksamheten uppfyller kraven och bör tillåtas. Strålsäkerhetsmyndigheten är ansvarig myndighet och har också lämnat ett yttrande som tillstyrker att regeringen kan ge tillstånd.
– Utbyggnaden är nödvändig bland annat för att kunna ta om hand avfall från rivningen av reaktorer och för att fortsätta lagra radioaktivt avfall från bland annat sjukvården. Det är viktigt att fatta detta beslut eftersom det ger planeringsförutsättningar för berörda kommuner, SKB och övriga delar av branschen, kommenterar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.
Därmed är frågan löst om hur man ska hantera den metallskrot och betong som kommer att vara radioaktiv i omkring 1 000 år.
Den större frågan rör slutförvaret, alltså lösningen för hur långlivat kärnbränsle ska kunna förvaras i över 100 000 år. I den frågan har regeringen lovat besked den 27 januari.
Fakta
Det mesta av avfallet som förvaras i det befintliga förvaret, SFR-1, är driftavfall från de svenska kärnkraftverken, till exempel filter som samlat upp radioaktiva ämnen i reaktorns vatten, verktyg och skyddskläder. Men även radioaktivt avfall från sjukvården, djursjukvården, forskningen och industrin förvaras där. I SFR-2, som regeringen nu tillåter, kommer rivningsavfallet, bland annat reaktortankarna från kärnkraftverken, att förvaras.