DDoS-attacker ökar
DoS är en förkortning för denial of service och innebär att en attack sker mot ett datasystem med syfte att förhindra normal användning av systemet. DDoS är när attacken dessutom sker mot flera datorer samtidigt.
Tidigare har DDoS främst handlat om att skada det angripna företaget eller organisationen genom att göra en flera webbsidor omöjliga att nå. Idag är det vanligare att angriparen kräver ett lösenord för att avbryta attacken.
Ett annat allt mer vanligt sätt är att använda DDoS-attacker som en ren distraktion för att håkla IT-teamen upptagna. Därefter angriper de cyberkriminella med ransomware eller försöker stjäla data.
– Med tanke på rapporteringen från media, myndigheter och säkerhetsbranschen själv kan det i en del fall bli så att företag fokuserar på en typ av cyberhot i taget. Verkligheten är tyvärr mer komplex än så. Företagen måste arbeta med många parallella hot. Det går aldrig att slå sig till ro och gamla angreppssätt kan lätt komma tillbaka i en delvis ny kostym, kommenterar Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.
Mest hotade är de enheterna som inte är uppdaterade.
– Även om DDoS-attackerna påminner oss om hur komplicerad vardagen blivit för IT-säkerhetsansvariga finns det goda möjligheter att stoppa den här typen av angrepp i tid. Företag som arbetar med en modern infrastruktur inom applikations- och nätverkssäkerhet i kombination med ett aktivt skydd mot DDoS-angrepp har mycket goda möjligheter att hantera attacker av det här slaget, säger Peter.