23948sdkhjf

Första nya svenska gruvan på tio år

– Vår resa som prospekteringsbolag påbörjades 2007 och nu tar vi klivet över till att bli ett gruvbolag. Det säger Thomas Ljung som är vd för Botnia Exploration.

Som vi tidigare berättat vill Botnia Exploration starta en guldgruva i Fäbodtjärn.

Och nu har miljötillståndet Botnia Exploration erhöll den 21 december 2020 vunnit laga kraft. Detta efter att Högsta domstolen behandlat Naturskyddsföreningen i Lyckseles överklagande av Mark – och miljööverdomstolens beslut om att inte meddela prövningstillstånd.

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Mark- och miljööverdomstolens avgörande står därmed fast. 

– Vår gruva blir den första nya gruvan i Sverige på många år och jag är väldigt stolt över vårt team som har lyckats med bedriften att göra detta möjligt. Vi har ett spännande och utmanande arbete framför oss där vi nu ska fortsätta den framgångsrika utvecklingen av Botnia Exploration, säger Thomas Ljung.

Du har låtit så positiv hela vägen – även när miljötillståndet överklagades. Har det funnits stunder då du tvekat på att det skulle gå?

– Innan allt är klart så finns såklart alltid en oro över att något ska gå fel. Däremot har vi varit väldigt trygga i sakfrågan och vår känsla har alltid varit positiv. Det som varit jobbigast har varit den långa väntan på att få dra igång, berättar Thomas Ljung i en intervju med oss.

Vi undrar vad det första de kommer att göra är nu när de fått klartecken att köra.

– Nu är första steget att konkretisera våra handlingsplaner där ett första steg till exempel är att erhålla markanvisning från Bergsstaten.

Förberedelser kring markanvisning och diskussioner med Dragon mining och Boliden Rönnskär har pågått en tid. Avgörande för en lönsam gruvbrytning är nämligen att Botnia når avtal om anrikning eller bearbetning av den brutna malmen. Och ett spår är att nå ett leveransavtal med ett externt smältverk - Boliden Rönnskär. Botnia har också undersökt möjligheterna att bearbeta malm i Dragon minings anrikningsverk i Västerbotten.

Ännu är det inte klart var malmen ska bearbetas och anrikas.

– Inga beslut är ännu tagna men diskussionerna fortlöper. Vi ser en klar fördel att vi nu äntligen har klart med tillståndet då vi med konkreta tidplaner kan vara mycket tydligare i våra samtal. Det är något som gäller alla våra leverantörer och samarbetspartners.

Botnia Exploration är ett bolag som sedan år 2007 bedrivit prospekteringsverksamhet i mineralrika områden i framförallt Västerbotten. Huvudprioriteten är guld. Tidigare fokuserade bolaget två områden: Vargbäcken och Fäbodtjärn. 

Men inte längre.

– Vargbäcken ligger inte högst på vår prioriteringslista utan vårt fokus är nu på att få igång Fäbodtjärn.

När tror du att vi vågar hoppas på att ni börjar bryta guld i Fäbodtjärn?

– Vi har en hel del förberedelsearbeten framför oss med bland annat industriområdet, kontrollprogram etcetera. Det är inte optimalt att påbörja brytningen under vintermånaderna och därför ser jag det som mest troligt att guldbrytningen tidigast kommer igång våren 2022, avslutar Thomas Ljung.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144