23948sdkhjf

Så ska vätgasen nå ut i hela Europa

Ett vätgasnät på 39 700 kilometer fram till 2040 som förbinder 21 europeiska länder. Det är vad EHB föreslår.

European hydrogen backbone, EHB-initiativet består av en växande grupp av nu 23 europeiska gasinfrastrukturföretag som arbetar tillsammans för att planera en paneuropeisk särskild vätgasinfrastruktur. 

Nu har de publicerat en uppdaterad version av sin vision för en dedikerad infrastruktur för vätgastransport i hela Europa.

Visionen följer EHB-rapporten som publicerades i juli 2020 som beskrev ett nätverk på 23 000 kilometer som täcker 10 länder. Nu talar man alltså om 39 700 kilometer och 21 länder.

- Genom en gemensam europeisk vision, som stöttar genomförandet av EUs vätgasstrategi, visar vi hur vi kan bygga ihop energisystemet för en snabbare dekarbonisering, säger Hans Kreisel, vd för Nordion Energi som ingår i initiativet och fortsätter:

– I Sverige har vi till exempel industrier inom stål- och gruvnäringen där vätgasen blir avgörande för omställningen.

Ungefär 69 procent av det föreslagna vätgasnätet består av återanvända befintliga naturgasnät. De återstående 31 procenten nybyggda rörledningar behövs för att ansluta nya användare och finns i länder som har små gasnät idag men som har ett stort förväntat framtida behov och utbud av vätgas.

Det stamnät på närmare 40 000 kilometer som man förutser år 2040 kräver en uppskattad total investering på 43-81 miljarder euro. 

De kartor för vätgasinfrastruktur för år 2030, 2035 och 2040 som publicera återspeglar visionen från de 23 europeiska ägarna av gastransmissionsnät - baserat på deras analys av hur infrastrukturen kan utvecklas för att uppnå målen för minskade koldioxidutsläpp. 

För Sveriges del menar initiativet bland annat att stamnätet för vätgas skulle hjälpa till att överföra energi från norr till söder och skapa ett hållbart, flexibelt och balanserat energisystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062