Kommunen har sagt sitt om slutförvaret
Efter 25 år som aktiv part i processen har nu Östhammars kommun ta ställning till en eventuell etablering av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.
Under tisdagskvällen beslutade sig kommunfullmäktige i Östhammars kommun för att säga ja till att Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) etablerar ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.
– Regeringen ska ju fatta sitt tillåtlighetsbeslut, men nu har vi deklarerat tydligt att vi är beredda att tillstyrka SKB:s ansökan om att få etablera ett slutförvar i kommunen, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) till Sveriges Radio.
8 ledamöter ställde sig bakom beslutet, 7 motsatte sig det och 3 avstod från att rösta.
– Det är förstås väldigt glädjande att Östhammars kommun fattat det här historiska beslutet. Det är helt avgörande för att vi i Sverige ska kunna ta slutligt ansvar för det radioaktiva avfall som vår generation har producerat, säger Johan Dasht, SKB:s vd.
Åsa Lindstrand, ordförande i opinionsgruppen för säker slutförvaring är besviken. Hon säger så här till Sveriges Radio.
– Tråkigt beslut, vi hade ju hoppas på att man kan vänta, invänta Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av LOT-försöket och invänta frågan i från regeringen helt enkelt.
LOT, Long Term Test of Buffer Material, är en pågående serie försök där effekter på bland annat bentonitleran efter lång tids uppvärmning och exponering för grundvattenmiljön studeras.
– Frågan är varför det är så bråttom. Ärendet ligger fortfarande hos regeringen, det är inte nödvändigt för kommunen att ta ett beslut nu, säger Åsa Lindstrand, ordförande för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG).
Det är upp till regeringen att ta ett slutligt beslut, men kommunerna (Oskarshamns kommun och Östhammars kommun) har så kallad vetorätt och deras röster väger alltså tungt i detta ärende. Oskarshamns kommun har sedan tidigare sagt ja till ett slutförvar men SKB, Svensk Kärnbränslehantering har valt att gå vidare med Östhammar.
SKB räknar med att slutförvaret kostar 19 miljarder och kan generera 1500 arbetstillfällen.