Kraftvärmeverken kan tillverka bioflygbränsle
Alla pratar om miljövänligt bränsle till flygen, men hur ska det tillverkas?
En studie från teknikföretaget Bioshare har en lösning på problemet: bygg om landets kraftvärmeverk så att de utöver den ordinarie fjärrvärmeproduktionen kan tillverka bioflygbränsle.
Råvaran kommer från skogsindustrin och de delar av träden som inte används till andra produkter, som bark, spån, grenar och trädtoppar.
– Vår metod är mer resurseffektiv och får råvaran att räcka längre än andra lösningar. Genom att fånga upp de oundvikliga energiförlusterna från drivmedelsprocesserna och omvandla dem till fjärrvärme får man 15 till 20 procent högre effektivitet än med en fristående anläggning. Det är många ton skogsråvara som slipper gå till spillo, säger Christer Gustavsson, vd för Bioshare.
Metoden innebär utöver högre effektivitet, lägre investerings- och driftkostnader, i jämförelse med en fristående biodrivmedelsfabrik. De värmeverk som bygger om får därtill ytterligare ett ben att stå på när vintrarna blir varmare och energibolagen tappar miljoner i minskad fjärrvärmeförsäljning.
– I en omställning där alla delar av samhället måste bli klimatsmartare är det här en spännande utvecklingsmöjlighet. I Sverige och internationellt finns ett jättesug efter gröna, hållbara drivmedel och det är i de förutsättningarna som vi och våra kunder vill växa, förklarar Christer Gustavsson.