Rörklasstandarderna har totalrenoverats - och mer än halverats
SSGs rörklasstandarder har genomgått en totalrenovering.
Och trots att en stor del har handlat om att implementera det nya EU-direktivet för trycksatta anordningar, PED har standarderna inte blivit fler. En mängd standarder har tvärtom slagits samman baserat på faktorerna dimension, material och svetsfaktor. Detta har gjort att antalet standarder har minskat från 50 till 21, vilket gör det enklare att använda sig av dem.
Arbetet har tagit flera år att utföra.
– Jag hoppas att vi har lyckats skapa användarvänligare och bättre standarder, där vi kan erbjuda många bra alternativ för användarna, säger Christer Wallin, processledare på SSG.
SSGs rörklasstandarder används för konstruktion och upphandling och riktar sig till alla som ska tillverka eller använda trycksatta rörsystem, exempelvis konstruktörer, inköpare och kontrollanter.
Standarderna är ett hjälpmedel för att följa lagar och säkerhetsföreskrifter. De underlättar även arbetet genom att rörsystemets komponenter redan är beräknade och godkända, vilket ger stora tidsbesparingar i projektarbetet.
– Om kunden föreskriver standarden i beställningen slipper man hela uppstartsfasen med dimensionering och att räkna fram tjocklekar, vilket sparar mycket tid för både beställare och leverantör. Man vet vad som gäller och man använder rätt komponenter från början, säger Anders Wetterberg från Ingenjörsfirman Rörkraft.
Han är med i SSGs rörkommitté och är en av de personer som deltagit i arbetet med de nya utgåvorna. Han tycker att det är en stor styrka att många olika yrkesroller finns representerade bland dem som deltagit i arbetet, eftersom man då kan få syn på delar som annars ligger utanför ens eget område.
– Med standarderna får man mycket erfarenhet på köpet i och med att beställare, konstruktörer, tillverkare med flera är med och sätter standarden. Man vet att det inte bara fungerar utan att det också fungerar bra och på lång sikt, säger Anders Wetterberg och fortsätter:
– Det är viktigt att man känner att det är enkelt att använda standarderna. Det ska vara enkelt att förstå dem och att hitta rätt.