23948sdkhjf

Cirkulär kväverening får miljoninvestering från EU

Ragn-Sells får nu EU-finansiering för utveckling av sin kvävereningsmetod.

Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining har beviljats 19 miljoner kronor i finansiering från EU för att utveckla sin patenterade metod för att rena avloppsvatten från kväve. Den cirkulära metoden innebär att kvävet tas tillvara och kan användas som näring i jordbruket, vilket sänker klimatutsläppen.

– Det är glädjande att EU vill satsa på innovation och bidra till att kvävereningen i Sverige och Europa blir cirkulär. EasyMinings teknik tar vara på det kväve vi redan har producerat, samtidigt som den bidrar till att minska övergödningen av haven, säger Anna Lundbom, ansvarig för ansökan till EU:s LIFE-program inom Ragn-Sellskoncernen.

Tekniken är framtagen och patenterad av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining. Vatten med högt kväveinnehåll, exempelvis i kommunala reningsverk, behandlas med ett medel som fäller ut kristaller. Kvävet utvinns sedan ur kristallerna och används på nytt i jordbruket, där kväve är ett av de viktigaste näringsämnena i mineralgödsel. På så sätt minskar behovet av att producera nytt kväve till gödselmedel, vilket minskar jordbrukets klimatpåverkan.

– Reningsverk som använder vår metod minskar sina utsläpp av kväve till vattendragen, sänker sitt klimatavtryck och sparar pengar åt kommunen. Det gör de genom att återvinna näringsämnet kväve och bidra till en cirkulär ekonomi på riktigt, säger Jan Svärd, vd på EasyMining.

Dagens vanliga metoder för kväverening innebär att kvävet går tillbaka till luften igen i stället för att tas tillvara. Dessa metoder använder bakterier för att ta ut kvävet ur vattnet, vilket även ger utsläpp av lustgas, en växthusgas med 300 gånger kraftigare klimatpåverkan än koldioxid. Det så kallade adsorptionsmedlet som kristalliserar kvävet i Ragn-Sells process återanvänds gång efter gång, förbrukas inte och släpps inte heller ut.

Projektet är ett samarbete mellan EasyMining, BIOFOS som är Danmarks största vattenreningsaktör, Lantmännen och Ragn-Sells affärsområde Treatment and Detox. I första steget planeras byggandet av pilotanläggningar och efter tre år är tekniken klar att kommersialiseras. I projektet ska tekniken, utöver reningsverk, även användas för att rena lakvatten från deponier från kväve. 

Genom LIFE-programmet fördelar EU 3,4 miljarder euro till olika miljö- och klimatprojekt mellan 2014 och 2020. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078