23948sdkhjf

ABB bakom nedsänkbar fiskfarm i Norra ishavet

Ett nytt koncept för laxodling förväntas göra Norges laxodling mer hållbar. ABB står bakom systemet som bygger på koncernens vision om att bygga upp en hållbar och effektiv vattenbruksindustri.

Enligt undersökningar är det viktigt att hitta metoder där laxodling görs på ett mer hållbart sätt.

ABB bidrar nu till att den allra första havsbaserade fjärrstyrda nedsänkbara laxfarmen i Norra ishavet, ägd av Arctic Offshore Farming, blir verklighet. Nedsänkta mjärdar är mindre utsatta för den laxlus som har kopplats till en nedgång i laxproduktion i Norge, landet som är en av de största laxexportörerna i världen.

Genom ett omfattande paket från ABB med världsledande el-, automatiserings- instrumenterings- och telekomteknik som säkerställer maximal effektivitet och minimal miljöpåverkan kommer nu detta nya koncept att stärka Norges laxproduktion samtidigt som en hög standard av säkerhet och kvalitet säkerställs.

Odlingen kommer att anslutas till ABB AbilityTM, företagets digitala gränsöverskridande erbjudande för att samla in miljödata, inklusive meteorologiska förhållanden, havsströmmar, syrenivåer och vattentemperatur. Systemet övervakar också pH-värdet på olika djup samt mängden biomassa i mjärdarna.

Regionen är mer utsatt för hårt väder och stora vågor än de traditionella laxodlingarna som ligger inne i fjordarna i regionen. För att motverka detta levererar ABB även ett pontonballastsystem som säkerställer att fiskmjärdarna hålls stabila i det ogästvänliga Norska havet. ABB kommer också att designa styr- och övervakningssystem med sensorer och automatiseringsteknik, vilket innebär att mjärdarna kan fjärrstyras. Hela lösningen ska vara på plats under tredje kvartalet 2020.

- Det unika konceptet blir den perfekta plattformen när vi vill utveckla vår vision om att bygga upp en hållbar och effektiv vattenbruksindustri, säger Kevin Kosiko, chef för ABB Energy Industries och tillägger att de obemannade fiskmjärdarna kommer att fjärrstyras från en foderanläggning som ligger 400 meter bort. Detta minskar behovet av mänsklig inblandning, något som minskar bränsle- och elförbrukningen och också möjliggör nya lösningar för havsbaserad och landbaserad fiskodling med fokus på fiskarnas hälsa, spårbarhet och livsmedelssäkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111