Teknik för att fånga in koldioxid testas i Stockholm
Teknik för att fånga in koldioxid testas i Stockholm. Det är Stockholm Exergi som ska testa BECCS - Bio Energy Carbon Capture and Storage - det innebär att koldioxiden efter förbränning av biobränslen fångas in ur rökgaserna, komprimeras till flytande form och lagras i underjordiska bergsformationer.
Under hösten 2019 installeras en testanläggning vid biokraftvärmeverket KVV8 i Värtan. Det är ett steg mot att skapa en så kallad kolsänka i Stockholm.
– Vi vet redan att tekniken fungerar och vi vet ungefär hur mycket det kostar. Nu sätter vi igång ett projekt där vi ska utreda alla andra nödvändiga detaljer för att kunna fatta beslut om en pilotanläggning i industriell skala eller en fullskalig anläggning, berättar Erik Dahlén, FoU-ansvarig på Stockholm Exergi.
En plats finns redo ovanpå taket till anläggningen KVV1 i Värtan, där testriggen ska placeras för att kunna ta ut rökgaser som leds bort från KVV8.
Det detaljerade provprogram som utarbetas inför starten kommer att omfatta både praktiska prov och analyser såväl som simuleringar i beräkningsprogram och ska pågå i åtta månader.Testanläggningen blir enligt Stockholm Exergi troligen världens största i sitt slag.
Det finns olika tekniker för BECCS och här har valts Hot Potassium Carbonate (HPC). Det är den teknik som bäst uppfyller de krav som ställdes för en anläggning placerad vid Värtaverket, bl.a. gällande hög energieffektivitet, platsbehov hög tillgänglighet, möjlighet att skala upp till fullskala, miljövänlighet och låg risk.
Just nu genomför Stockholm Exergi även en genomförbarhetsstudie avseende en BECCS-anläggning placerad vid KVV8/Värtaverket. Genomförbarhetsstudien, syftar till att visa hur en anläggning ska placeras, utformas och integreras för att fungera vid Värtaverket.
– Vi är övertygade om att det fungerar, men vi behöver svar på många frågeställningar om hur vi gör det på bästa sätt med rökgaser från KVV8, förklarar Erik Dahlén. Till exempel vill vi veta hur vi optimerar anläggningen, hur de tänkta absorbenterna, katalysatorerna och additiverna påverkas av många drifttimmar.
Stockholm Exergis beräkningar visar att det finns potential att fånga in 800 000 ton koldioxid per år vid KVV8 i Värtan.