23948sdkhjf

Kickoff hos Outokumpu för Digitala Stambanan

Ett fyrtiotal representanter för tillverkningsindustrin, akademin och myndigheter hade samlats hos Outokumpu Nyby för en kickoff för projektet Digitala Stambanan.

Projektet ska ta fram underlag för en omfattande satsning på digital infrastruktur och marknadsplattformar för svensk industri.

De nya lösningarna kan handla om allt från ökad personlig säkerhet med hjälp av IoT-lösningar till bättre effektivitet och spårbarhet i leveranskedjan genom automatiserade digitala verktyg.

Under dagen presenterades projektet Digitala Stambanan och samarbetspartnerna Vinnova, Produktion2030 och PiiA gav en uppdaterad lägesrapport och trender från det digitala landskapet.

Företag som Billerud, Boliden och Outokumpu presenterade pågående digitaliseringsprojekt från sina verksamheter.

– Svensk industri behöver snabbt skapa en effektiv digital infrastruktur och en stark förmåga att delta i konkurrensen på en ny digital världsmarknad, säger Örjan Larsson, Blue Institute.

– På kort sikt kommer projektet Digitala Stambanan att kraftigt öka förståelsen för potentialen i digital omställning och integration av svensk industri med den internationella digitala marknaden, industrin och samhällets beslutsfattare. Det långsiktiga målet är att stärka konkurrenskraften, säger Örjan Larsson.

Digitala Stambanan är en nationell satsning, där små och stora företag, kluster- och forskningsorganisationer samlas för att i samverkan knyta till sig rätt kompetens och påskynda utvecklingen av databaserade tjänster och produkter, liksom av digitala affärsutbyten och leveranssystem.

Projektet är en samverkan mellan Produktion2030 och PiiA, i syfte att skapa digital samverkan mellan ett brett spektrum av företag inom olika branscher, primärt tillverkningsindustri och processindustri.

– Digital transformation är ett av koncernens fokusområden. Genom att digitalisera produktionen kan vi förkorta våra ledtider, minimera kvalitetsdefekter och frigöra kapacitet från våra befintliga produktionslinjer, säger Mats Benson, platschef Outokumpu Nyby.

– Med hjälp av informationsteknik kan vi förutse utrustningsfel. Sensordata gör det möjligt för oss att identifiera kvalitetsdefekter tidigt och åtgärda grundorsaken genom att kombinera kvalitetsdata från produkten med bearbetningsdata från utrustningen, säger Mats Benson.

– Ett aktuellt projekt som vi arbetar med går ut på att skapa en digital tvilling, det vill säga en digital eller virtuell version, av våra produkter och produktionslinjer för att vi ska kunna optimera leveranskedjan och reagera dynamiskt på omedelbara avvikelser, säger Mats Benson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.121