Radioaktiv metall bland återvinningsmetall
Den 18 januari hamnade den radioaktiva metallen med americium, am-241, ända fram till smältningen. Den 20 februari upptäckte man däremot strålkällan redan vid strålningsportarna, då ett parti återvinningsmetall skulle föras till fabriksområdet.
Vid stålverket i Torneå finns ett fungerande övervakningssystem, noggranna mätinstrument och kunnande som möjliggör att man vanligtvis kan identifiera radioaktiva ämnen innan metallskrotet hamnar i smältningen. Vid båda fallen under vintern orsakades ingen fara för de anställda eller för naturen och Strålsäkerhetscentralen, STUK, fick snabbt vetskap om händelserna.
STUK är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten.
- Händelserna är av samma typ som förra hösten då flera strålkällor hittades i Torneå bland återvinningsmetall som skeppats från utlandet. Leveranskedjorna är globala så det är svårt att reda ut källornas ursprung, konstaterar Santtu Hellstén, byråchef vid avdelningen för övervakning av strålningsverksamhet vid STUK.
Den senaste källan hamnade i Torneå med ett lass återvinningsmetall som kommit via Rotterdam – vilket har varit den sannolika rutten även vad gäller de tidigare källorna. Rotterdams hamn är en viktig deletapp för återvinningsmetall dit material skeppas från olika delar av världen.
Upprepad behandling och lagring av herrelösa strålkällor, det vill säga strålkällor vars ägare inte är känd, förutsätter från och med denna vår ett säkerhetstillstånd beviljat av STUK. Förutsättningen för att säkerhetstillstånd beviljas är bland annat tillräcklig strålningsmätningsberedskap och kunnande, så att tillståndsinnehavaren upptäcker strålkällorna och kan agera säkert i situationen.
- Dessutom har Strålsäkerhetscentralen tagit upp kontrollen av strålkällor inom strålsäkerhetsbranschens europeiska samarbetsorgan. Oron över frågan är gemensam, eftersom man även under denna vinter har hittat herrelösa källor på andra håll i Europa. Målet är att hitta allt effektivare sätt att hantera strålkällor och förebygga skadorna orsakade av herrelösa källor, säger Santtu Hellstén.
Americium är ett radioaktivt grundämne som används till exempel i marktäthetsmätare samt i industriella mätinstrument. Källorna som kommit till smältningen har haft en styrka på cirka 1–2 gigabecquerel. Inte ens när americium hamnat i smältningen når det stålet som framställs, utan det stannar i den slagg som uppstår som biprodukt vid framställningen.