23948sdkhjf

Nio av tio vill återvinna fosfor ur avloppsslam

I dag är Sveriges jordbruk beroende av importerad fosfor. En ny Sifo-undersökning visar nu att nio av tio svenskar, 87 procent, anser att Sverige ska utvinna näringsämnet fosfor på egen hand genom avloppsslam.  

 

Den mineralgödsel som sprids på svenska åkrar tillverkas av fosfat från ett fåtal gruvor i världen. I dag bryts den allra mesta fosforn i gruvor på omstritt område i Västsahara, och råvaran är förorenad av bland annat kadmium och uran. I avloppsslam från svenska reningsverk finns dock samtidigt stora mängder fosfor som skulle kunna återvinnas med modern teknik, utan att tungmetaller eller andra föroreningar följer med.

 

– Utan fosfor kan vi inte producera den mat vi behöver, men Sverige har gjort sig beroende av importerad fosfor från väldigt problematiska källor. Därför är det glädjande att svenskarna verkligen vill att vi ska återvinna mer fosfor inom landet, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

 

Sifos undersökning visar att 87 procent av svenskarna tycker att det vore bra att utvinna fosfor ur slam och på så sätt minska importbehovet. 57 procent anser att förslaget är ”mycket bra”. En kartläggning som Ragn-Sells gjorde förra året visade dessutom att två tredjedelar av de nyvalda riksdagsledamöterna anser att Sverige bör lagstifta om återvinning av fosfor ur avloppsslam.

 

– Det finns alltså ett brett stöd för att lagstifta om att utvinna fosfor ur avloppsslam, både bland väljarna och i riksdagen. Nu måste regeringen lägga fram skarpa förslag med krav på reningsverken så att vi får stopp på slöseriet med en av våra viktigaste råvaror, säger Pär Larshans.

 

EU listar fosfor som en av 27 kritiska råvaror, som behövs för samhällets funktion men riskerar att snart bli bristvaror. I dag läggs två tredjedelar av det svenska avloppsslammet som täckning på gamla deponier och i tömda gruvhål. Inga krav ställs på att fosfor eller andra näringsämnen ska tas tillvara. En utredning arbetar sedan sommaren 2018 med syfte att föreslå krav på återvinning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109