23948sdkhjf

EU har enats om gasledning

Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har varit en svår huvudvärk för EU. Nu har en gemensam EU-hållning mejslats fram - som gör det svårare och dyrare att bygga ledningen men som tillåter den.

Gasledningen genom Östersjön är mycket kontroversiell med olika invändningar från länder som exempelvis Ukraina, Frankrike, Tyskland och USA. EU har därmed varit kluvet i förhållande till projektet. Men nu har en tysk-fransk kompromiss antagits av ambassadörer från länder i unionen.

– Den fransk-tyska kompromissen har antagits i stort sett enhälligt, säger en av ambassadörerna.

I kompromissen, som nu antagits i Bryssel, ställs krav på att alla ledningar med importerad gas ska nå upp till EU:s energimarknadsregler: ledningarna ska inte kunna direktägas av gasleverantörerna, priserna ska vara jämlika för köpare och minst tio procent av dess kapacitet ska erbjudas tredje part. Överenskommelsen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen, men den förbjuds inte.

Eftersom ledningen ska gå från Ryssland till Tyskland ska det även i fortsättningen vara Berlin som sköter de huvudsakliga förhandlingarna med Moskva.

Utkastet som parterna enats om kan komma att justeras, bland annat måste EU-parlamentet godkänna överenskommelsen.

Fakta

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Huvudägare är ryska Gazprom, där ryska staten är huvudägare.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.
Nord Stream 2 ska bli 1 225 kilometer lång, varav cirka 500 kilometer ska gå genom svensk ekonomisk zon.

Gazprom har slutit finansieringsavtal med det franska bolaget Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall för bygget.

Källa: Nord Stream

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095