Kork blir bränsle med ny förgasare
Plastkorken på mjölkpaketet kan bli bilbränsle i framtiden. Detta enligt forskare vid forskningsinstitutet Rise ETC i Piteå där förgasning av plast och avfallsrester testas i en nytillverkad förgasare. Tanken är att förgasa komprimerade, så kallat pelleterade, skogs eller plastrester.
– Det kan vara plastkorkarna på mjölkpaketen eller de tunna plastfilmer som sitter på insidan av mjölkpaketen. Plast som annars bara skulle förbrännas direkt, eller i vissa fall läggas på deponi, säger Fredrik Weiland, ansvarig förgasningsforskare vid forsknignsinstitutet RISE ETC i Piteå till SR.
Det man också ska använda sig av är barkrester från sågverk och pappersbruk samt pelleterad "plastrejekt" från pappersbrukens pappersåtervinning.
– Barken blir ju till fossilfritt biobränsle, men plasten är ju oftast gjord på fossil olja, så miljövinsten blir själva återanvändningen. En mer "cirkulär" återvinning jämfört med direkt förbränning, enligt Fredrik Weiland.
Förgasning innebär en kontrollerad förbränning med tillförsel av för lite syre. Då uppstår en gas som sedan kan göras om till flytande drivmedel.
Forskningsprojektet finansieras av EU och ska pågå i 4 år.