23948sdkhjf

Bajsmolekyl skapar ny plast

En ny, fossilfri, bioplast är på gång. Efter labb-experiment påstås den vara mer slitstark än både vanlig plast och annan bioplast och är potentiellt bättre skapt för återvinning.

Kemiteknik-doktoranden Ping Wang vid LTH, Lunds universitet, har gjort en plast baserad på indol, en tyngre kolvätemolekyl än furan, som förekommer i mänsklig avföring och doftar därefter. Föreningen finns också i lägre koncentrationer i vissa blomväxter och har då en ljuvare arom. (Effekten beror på att luktsinnet avkodar luktämnen olika beroende på mängd och kombination).

Forskarlaget vid LTH tycks vara ensamma om att forska på indolpolyestrar – och deras resultat är lovande. En PET-flaska har en glasomvandlingstemperatur vid 70 grader, då materialet mjuknar och deformeras. De mest framgångsrika PEF-experimenten klarar omkring 86 grader. En av Ping Wangs indolplaster är däremot stabil upp till 99 grader.

Det här är preliminära resultat, men det vi har sett är att indol har bättre mekaniska egenskaper som gör det mer hållbart. Det kan leda till bättre återvinning i framtiden. I dagsläget kan PET-flaskor bara återvinnas en gång, sedan måste de användas till annat, till exempel textilier, säger docent Baozhong Zhang som handleder forskarlaget.

I dag produceras indol endast i liten skala och används främst i parfym och läkemedel. Det kan vara möjligt att framställa indol biotekniskt från socker genom jäsning med hjälp av bakterier. En sådan process behöver dock först analyseras mer ingående innan en produktionskostnad kan beräknas.

Ping Wang fortsätter sin forskning med att undersöka indolplastens potential i andra användningsområden.

Vi fick ett bra resultat men är inte nöjda. Nu försöker vi hitta metoder för att göra mer högkvalitativa indolpolymerer som kan appliceras på fler sätt, inte bara till plastflaskor, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094