23948sdkhjf

Rekordår och avvecklingsplan

Det händer mycket inom den svenska kärnkraftsindustrin.

2018 blev det hittills bästa produktionsåret för Oskarshamn 3 (O3) och anläggningen kunde i slutet av 2018 stoltsera med en årsproduktion på 11,1 miljarder kilowattimmar (kWh). Av dessa levererades 10,6 miljarder kilowattimmar klimateffektiv el till kund, vilket även det innebar ett nytt rekord.
– Jag är otroligt stolt över våra medarbetare som arbetar säkert och effektivt så vi kan leverera klimateffektiv och trygg baskraft med full effekt, säger Mats Ekblad produktionschef på O3.

2018 har inte bara varit ett rekordår för OKG. Svensk kärnkraftsbaserad elproduktion har över lag fungerat bra under året. De preliminära siffrorna från Energiföretagen visar att under fjolåret var kärnkraften med marginal landets största elproduktionskälla.

Avecklingsplan
OKG:s ägare Uniper har under slutet av 2018 beslutat om en långsiktig och gemensam strategi för nedmontering och rivning av samtliga reaktorer på Barsebäck Kraft (BKAB) och de två reaktorer som ska stängas på OKG.

– Med Unipers valda strategi kan vi kraftsamla, samordna och integrera de båda projekten. Grundtanken är att dra nytta av alla de kompetenser och erfarenheter vi har, inte minst från Tyskland där Uniper redan genomfört rivning av kärnkraftverk, säger Johan Svenningsson, Country Chairman för Uniper i Sverige.

De radiologiska rivningarna av de stängda reaktorerna på Barsebäck Kraft och OKG ska genomföras under perioden 2020-2028, vilket innebär att allt radioaktivt avfall avlägsnas från respektive anläggning.

Projekten på BKAB och OKG finansieras av Kärnavfallsfonden, kärnkraftsbolagens egenfinansierade fond vars pengar ska användas till att ta hand om det använda kärnbränslet och finansiera nedmontering och rivning av kärnkraftverken.
De båda rivningsprojekten på BKAB och OKG beräknas kosta cirka 10 miljarder kr, där redan genomförda aktiviteter på BKAB har utförts bättre än budget och bättre än plan. Även på OKG har tre års förberedelser för nedmontering och rivning genomförts inom ramen för budget.

Vad marken på respektive anläggning ska användas till efter slutförda projekt är ännu inte bestämt. Uniper är inte främmande för att i framtiden etablera ny fossilfri elproduktion på de platser där reaktorbyggnaderna står idag. På OKG kan det till och med bli tal om ny kärnkraft eller åtminstone livstidsförlängning av O3.
– Oskarshamn 3 är en oerhört viktig anläggning för stabiliteten i det svenska elsystemet, och jag utesluter inte en livstidsförlängning i framtiden – om det är rimligt utifrån ett säkerhetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv, påpekar Johan Svenningsson.

2018 var även året med historiska milstolpar för de bägge stängda anläggningarna, Oskarshamn 1 och 2. Under december månad skickades den sista transportbehållaren med använt bränsle från Oskarshamn 1 och anläggningen är därmed helt tömd på bränsle. En viktig milstople då detta var en förutsättning för att arbetet ska kunna fortsätta med nedmontering och rivning.
Även Oskarshamn 2 passerade en historisk milstople i anläggningens historia när den första kapningen av reaktortankens interna delar inleddes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094