23948sdkhjf

Här är årets viktigaste stålhändelser

Ståltullar, nytt forskningsinstitut och storsatsningar för klimatet. 2018 har varit ett händelserikt år för svensk stålindustri.

Branschorganisationen Jernkontoret sammanfattar nu, utan inbördes ordning, de sju viktigaste händelserna och toppar med några bubblare.

1. USA inför tullar på stål och aluminium

Den svenska stålindustrin exporterar stål för cirka fyra miljarder kronor till USA per år. Den 1 mars meddelade USA:s president Donald Trump att USA planerar att införa importtullar på stål med 25 procent.

– Det här är ett steg i fel riktning. Vi behöver mer frihandel, inte mindre, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, enligt ett pressmeddelande.

2. Stålindustrin slutför sin klimatfärdplan och överlämnar den till regeringen

Den 25 april överlämnade stålindustrin, tillsammans med åtta andra branscher, sin klimatfärdplan för fossilfri och konkurrenskraftig industri 2045 till näringsminister Mikael Damberg och klimatminister Isabella Lövin.

3. Stål- och gruvindustrin lanserar tolv politiska reformförslag

I maj presenterade gruv- och stålindustrins bransch- och arbetsgivarorganisationer tolv reformförslag för en växande gruv- och stålindustri i Sverige.

Syftet är att öka kunskapen om gruv- och stålindustrins utmaningar och möjligheter bland politiker, tjänstemän och alla andra som intresserar sig, och verkar, för att stärka Sverige som industrination.

4. Forskningsinstitutet Swerim bildas

Den 1 oktober startades det nya metallforskningsinstitutet Swerim. Syftet är att svensk gruv- och metallindustri även framöver ska ligga i framkant med materialutveckling, nya produkter och hållbar produktion.

5. SSAB, LKAB och Vattenfall tar första spadtaget mot fossilfri stålproduktion

Den 20 juni togs det första spadtaget till den världsunika pilotanläggningen för HYBRIT − SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål. Både statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin var på plats.

6. Höganäs storsatsar på teknik som drastiskt kan minska koldioxidutsläppen

I juni invigdes världens första anläggning för förnyelsebar energigas och grönt koks till järn- och stålindustrin. Tillsammans satsar Höganäs och Cortus Energy på teknik som kan revolutionera industrin och drastiskt minska koldioxidutsläppen.

7. Stärkt hopp för 74 tons lastbilar

Stålindustrin exporterar cirka 90 procent av sin produktion till fler än 140 länder. Det ställer stora krav på effektiva och konkurrenskraftiga transporter.

I februari fattade regeringen ett beslut som öppnar för Trafikverket att peka ut på vilka vägar 74-tonsekipage blir tillåtna och i juli 2018 öppnade 12 procent av det statliga vägnätet för den nya bärighetsklassen BK4 och därmed för lastbilar på upp till 74 ton.

Bland årets bubblare återfinns stålindustrins Agenda 2030-kompass, arbetet med vattenfrågor i Bryssel, Jernkontorets nya handbok för restprodukter och framgångar i koboltfrågan.

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Den grundades redan 1747 och ägs av de svenska stålföretagen.

Organisationen företräder stålindustrin i frågor som berör till exempel handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078