23948sdkhjf

Kina vinner men Sverige har potential

SGU har på uppdrag av regeringen kartlagt möjligheterna att i Sverige utvinna metaller och mineral som krävs för tillverkning av åtskilliga av dagens miljö- och teknikinnovationer. I sin slutrapport konstaterar SGU att det finns flera malmberäknade fyndigheter som innehåller dessa råmaterial. Trots det pågår ingen produktion av kritiska råmaterial i någon svensk gruva. En orsak kan vara bristande ekonomisk hållbarhet, en annan långdragna tillståndsprocesser.

Några av de viktiga metaller som pekas ut i rapporten är de sällsynta jordartsmetallerna. EU använde 8 350 ton sällsynta jordartsmetaller (rare earth elements, REE) under 2015. Den totala produktionen var 129 200 ton, varav 95 procent kom från Kina. I EU förekommer ingen brytning av REE.
– Inom EU används REE främst till att ta fram katalysatorer inom bilindustrin där lantan och cerium är viktigast. Dessa ämnen är svåra att ersätta för ändamålet. Dessa ämnen är även viktiga för andra ändamål, som i legeringar. Totalt stod lantan och cerium för omkring 80 procent av EUs användning av REE år 2015, säger Pontus Westrin statsgeolog vid SGU till Process Nordic.

Vissa av de sällsynta jordartsmetallerna är också viktiga för tillverkning av magneter med en marknad som förväntas öka då efterfrågan på elbilar och vindkraftverk och annan grön teknik ökar – därmed ökar även efterfrågan på de REE som är vitala för denna produktion: gadolinium, dysprosium, neodym, praseodym och samarium. Generellt är även dessa ämnen mer sällsynta än lantan och cerium.
– Generellt bedömer dock EU att alla REE är kritiska – utan tillgång till dessa stannar många industrier.

Den franska myndigheten BRGM (Bureau de Recherches Géologiques et Minières) gör ibland sammanställningar över den uppskattade tillgången av sällsynta jordartsmetaller. Tabellen nedan är hämtad ur deras rapport för 2015 och visar de totala reserver av REO (Rare earth oxides) som fanns 2015 i Sverige och världen. Reserver innebär tonnage för väldefinierade fyndigheter. Potential för att hitta mer av dessa metaller i Sverige finns dock, exempelvis genom att utveckla befintliga fyndigheter ytterligare och hitta mer, samt att hitta helt nya fyndigheter.

Land Reserv (ton REO)
Kina 65 840 000
Brasilien 7 460 000
Australien 2 563 000
USA 1 694 000
Grönland 1 528 000
Tanzania 940 000
Kanada 805 000
Ryssland 153 000
Sverige 140 000
Sydafrika 64 000
Malaysia 43 000
Total 81 230 000

En stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller finns i Norra Kärr utanför Gränna i Jönköpings län. Där vill företaget Leading Edge Materials från Kanada bryta. Bolaget anger på sin hemsida att tillgångarna uppskattas till 5.000 ton per år av separerad REO under en gruvlivslängd på 20 år. Området är särskilt rikt på ysprosium (Dy), terbium (Tb) and yttrium (Y) men även andra ämnen förekommer. 
Det har varit protester kring gruvbrytningen som ännu inte har startat. Bolaget menar att det går att bryta materialet utan att förstöra miljön medan de protesterande menar att detta inte är möjligt och lyfter då närheten till Vättern. Gruvbrytning måste alltid tillståndsprövas där miljöpåverkan gås igenom. 

SGU:s rapport nämner som skäl till att brytning inte sker i Sverige bland annat att flera projekt har fastnat i just de tillståndsprocesser som krävs för att öppna gruva i Sverige. För att utvinning ska bli möjlig krävs, enligt SGU, bland annat snabbare, och mer förutsägbara, tillståndsprocesser som också måste vara accepterade av samhället.

Andra orsaker är att de malmberäknade fyndigheterna i flera fall inte är ekonomiskt hållbara.

I samband med framtagandet av den nya rapporten har SGU genomfört nya  analyser av borrkärnor och gruvavfall vilket bidragit till att de kunnat identifiera ett flertal nedlagda gruvområden och prospekteringsprojekt där kritiska råmaterial förekommer.

Genom att koppla dessa analysresultat till annan kunskap om gruvområden och prospekteringsprojekt, till exempel mängder och halter av malm och gruvavfall, går det att få en god uppfattning om förekomsten av kritiska råmaterial i både kvarvarande malm och gruvavfallsdeponier.Vad gäller utvinning ur gruvavfall är det dock ett problem att det inte är klarlagt om detta faller under minerallagen.

EU:s lista över kritiska råmaterial innehåller närmare 30 metaller eller mineraler av vilka flera finns i Sverige även om de inte utvinns. Listan innehåller dock inte bara sällsynta jordartsmetaller utan även annat.  Några exempel som SGU lyfter fram i Sverige är antimon som finns i bland annat Skelleftefältet och Bergslagen, flusspat vid Storuman samt grafit, kobolt, litium och nickel på ett flertal platser.

Hela rapporten kan man läsa här. 

SGU har även tagit fram en databas med all data som tagits fram i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078