23948sdkhjf

Full koll när biogas blandas in på nätet

En allt större andel biogas blandas in i naturgasnäten. Blandningen har olika egenskaper från tid till annan. Strax utanför Falkenberg tas nu en anläggning i bruk, som timme för timme säkrar att kunderna får och betalar för rätt mängd energi, oavsett vilken blandningen är för stunden.

– Den här anläggningen underlättar för biogasproducenter att få ut sina produkter i nätet, säger Bo Winberg vid företaget Euromekanik, som levererat anläggningen som mäter och analyserar biogasinmatningen till det lokala gasnätet.

Mätstationen mäter flöde/energiflöde och analyserar gaskvalitet för att blanda in biogas på nätet.
– Systemet beräknar med stor noggrannhet hur mycket biogas som tillförs och vilka värden den totala utmatade gasen till det lokala nätet har, säger Bo Winberg.

I det lokala gasnätet i Falkenberg består gasen till närmare hälften av biogas. En del av biogasen finns redan i leveransen från Swedegas stamnät, det vill säga den ledning som levererar naturgas från kontinenten, via Skåne och Halland till södra Bohuslän. Till det lokala nätet i Falkenberg adderas ytterligare biogas.
Biogasen i Falkenberg kommer från en rötningsanläggning som drivs gemensamt av E.on, Falkenbergs kommun och GeKås Ullared.
– Det lokala avfallet blir lokal energi, säger Henrik Adamsson, som är projektledare hos nätägaren Weum (tidigare E.on Gas).

Tekniken i mätstationen medger dessutom att biogas kan adderas utan tillsats av propan, vilket var en förutsättning tidigare. Stationen är den tredje i sitt slag i södra Sverige. Närmast före den i Falkenberg invigdes en mätstation i Eslöv i oktober.
Gasbranschen har målsättningen att all gas ska vara fossilfri 2050. I stamnätet längs västkusten är andelen biogas i storleksordningen 15 procent. I Falkenberg består gasen av 40 till 50 procent biogas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158