Bygger robotfabrik för 100 miljoner
Det handlar om en anläggning på 3 700 kvadratmeter. Den ska vara klar i det fjärde kvartalet nästa år.
Fanuc som tillverkar CNC styrsystem, robotar och robotutrustning för verkstadsindustrin satsar totalt 100 miljoner kronor i sitt nya nordiska huvudkontor i Malmö.
Det sker bland annat för att ytterligare öka företagets nordiska service- och försäljningsnätverk.
Det japanska företaget, med huvudkontor nära Mount Fuji, är specialister på fabriksautomatisering.
De har installerat totalt över 550 000 robotar, fyra miljoner CNC-styrenheter och 19 miljoner servomotorer globalt.
Produkterna används inom fordonsindustrin, medicinteknik, logistik och konsumentvaror. Företaget finns i 108 länder och sysselsätter över 7 000 personer globalt.
– Fanuc är en av de största robottillverkarna i världen. Vi erbjuder fler än 100 robotmodeller som producerar den senaste tekniken i Japan. För att klara den växande efterfrågan expanderar företaget för närvarande massivt sin produktionskapacitet från de nuvarande 7 000 robotarna per månad till 11 000 robotar fram till slutet av 2019, säger Norden-chefen Cerold Andersson enligt ett pressmeddelande.
Den nya enheten ska betjäna regionen "Greater Copenhagen". Satsningen sker just här då det är ett område med stora möjligheter inom fabriksautomatisering.
En tredjedel av etablerade företag inom livsmedelsindustrin finns i denna region. Livsmedelsindustrin är ett av Fanucs huvudsegment.
– Malmö stad driver ett aktivt arbete för att attrahera investeringar och arbetskraft till vår stad. Vi är därför väldigt glada när internationella företag, som Fanuc, väljer att etablera sig i vår region, och ser det som ett kvitto på vår attraktivitet. Malmö är en stad som präglas av innovationskraft, entreprenörstänkande och samverkan, och vi är säkra på att Fanuc kommer kunna utvecklas och växa här, säger Pehr Andersson, näringslivsdirektör Malmö stad, enligt pressmeddelandet.
Robotmarknaden växer kraftigt. Enligt IFR:s senaste rapport ökade robotförsäljningen med 30 procent förra året. Det är en ny rekordnotering.
Det här har också inneburit en ökad efterfrågan inom segmentet samarbetande robotar. Dessa är utrustade med avancerad sensorteknik som gör det möjligt att interagera säkert med människor. Det går att övervaka robotens position och hastighet. Sensorn i roboten möjliggör en säker miljö eftersom roboten stoppar vid kontakt med en människa. Fanuc har lanserat en ny robot på området.
– Vi ser redan nu att den nya roboten kommer öka vår försäljning av kollaborativa robotar, då den nya modellen lämpar sig speciellt inom livsmedelsindustrin. Fanuc har nyligen etablerat ett samarbete på den norska marknaden som utvecklar en standardiserad lösning för livsmedelsindustrin. Med redan flertalet sålda robotar på kort tid av CR-15, med en lyftkapacitet på 15 kilo, är möjligheterna stora för ökad försäljning av våra kollaborativa robotar, säger Cerold Andersson.
Fanuc Nordic ökade intäkterna med 36 procent förra året till knappt 300 miljoner kronor. Vinsten var 27 miljoner kronor och utsikterna ser goda ut för de kommande åren.