23948sdkhjf

Industriell vattenhantering – en fråga om överlevnad

Fem motorer går på högvarv och pumpar 23 000 liter vatten per sekund vardera. 12 år tog projektet som nyligen stod klart tack vare imponerande ingenjörskonst. Med hjälp av industriell vattenhantering har man fått bukt med vattenkrisen i Telangana, en delstat i södra Indien.

Åratals av allvarlig torka har lett till en vattenkris i Mahbubnagar-regionen i Telangana, en delstat i södra Indien där halva befolkningen på 35 miljoner människor är beroende av jordbruk för sin försörjning. Grundvattennivån hade praktiskt taget sinat och monsunregnen varar nu bara tre till fyra månader per år. Det enda alternativet för att erhålla tillräckligt med vatten för jordbruk och dricksvatten är att pumpa upp vatten från Krishna-floden till en reservoar nästan 300 meter högre upp. Därifrån kan vattnet transporteras via ett gravitationsdrivet ”lyftbevattningssystem” och ledas i närmare hundra kilometer långa kanaler till de torkdrabbade gårdarna och över 300 byarna som riskerade att omvandlas till ökenområden. Att lösa detta krävde industriell vattenhantering på högsta nivå. ABB:s pumpteknik blev en viktig del i bevattningsprogrammet Mahatma Gandhi Kalwakurthy Lift Irrigation Scheme (MGKLIS) för att rädda torkdrabbade gårdar och byar i Indien.

Det 12 år långa projektet stod nyligen klart. Detta möjliggjordes endast tack vare imponerande ingenjörskonst: vattenpumpar med industrikapacitet samt elförsörjningssystem från ABB, som har decenniers erfarenhet av bevattningsprojekt i Indien.

– Att pumpa tusentals liter vatten per sekund upp till en reservoar som ligger 298 meter över flodnivån – lika högt som Eiffeltornet – kräver enormt kraftfulla motorer och högspänningssystem. MGKLIS-projektet innebar att vattnet behövde lyftas i tre separata faser där ABB hanterade den kritiska mittfasen – Lift II – med en stigning på 86-meter, säger Sanjeev Sharma, vd för ABB i Indien

Huvuddelarna i Lift II-projektet var fem motorer på 30 MW och 11 kV som var och en klarade att pumpa 23 000 liter per sekund. De är de fysiskt största motorerna med högst kapacitet som hittills använts av ABB Indien till ett bevattningsprojekt. Varje motor kräver en markyta på över 30 kvadratmeter.

– När man kör igång dessa motorer till pumphastighet från stoppat läge krävs enorma mängder el och detta belastar hårt de mekaniska systemen och det lokala elnätet. ABB:s lösning för mjuk start innefattar en mellanspänd frekvensomriktare (LCI) på 6 MW som minimerar ett överskott av energi och frekvensomriktare (VFD:er) för motorerna som gör det möjligt att starta dem mjukt innan de accelereras upp till 333 varv per minut, säger Sanjeev Sharma.

Den lokala underleverantören Andritz Pumps tillhandahöll också ställverksutrustning, transformatorer och ett digitalt övervakningssystem för datainsamling (SCADA) som säkerställer ett stabilt och tillförlitligt utnyttjande av ström från elnätet och en jämn pumpning av vatten till reservoaren.

Nu har byarna en tillförlitlig tillgång på dricksvatten. Lika viktigt är att de bönder som sökte sig till städerna i sin jakt på försörjning nu återvänder för att odla sin mark. Kanalerna samt ett nätverk av vattentankar kan nu bevattna cirka 137 000 hektar land (en yta nästan lika stor som den utbredda storstaden Los Angeles i Kalifornien).

– Jordbruk är en av de största sektorerna i den indiska ekonomin och försörjer nästan halva befolkningen. Tekniken från oss inom ABB kan användas till att reglera tillgången på vatten och göra den sista kopplingen till bönderna som ger stor påverkan på Indiens framtida utveckling, säger Sanjeev Sharma.

Ramakrishna, en lokal bonde, lämnade sin by för åtta år sedan och sökte sig till stan för att arbeta med okvalificerat arbete inom byggindustrin.

– Efter att ha hört talas om fördelarna projektet gett mina vänner kom jag tillbaka för att ta mig en titt, säger han. Nu odlar Ramakrishna jordnötter i sin hemby igen.

– Nu får jag tillräckligt med vatten hela året och har sett hur det uttorkade landet omvandlats till milsvida gröna områden, tillägger han.

– Vi inom ABB är givetvis stolta över att delta i projekt som dessa där vi kan använda den industriella tekniken för att bygga en hållbar framtid för nationen och mildra osäkerhetsfaktorerna, avslutar Sanjeev Sharma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.621