Nytt sätt att mäta tryckluft
Enersize Oyj har lämnat in en patentansökan angående en nyutvecklad metod för mätning och kvantifiering av energieffektivitet och besparingsgrad som ej påverkas av variationer över tid i en fabriks tryckluftskonsumtion. Patentansökan har lämnats in i Sverige och ansökan i Kina planeras att göras senare.
Uppfinningen innebär att man kan mäta upp och kvantifiera ett systems energieffektivitet oberoende av vilken luftmängd en fabrik konsumerar. Eftersom tillverkningstakten ofta varierar i en fabrik både dagligen och över längre tid innebär det att fabrikers tryckluftskonsumtion också varierar starkt.
Att entydigt och verifierbart kunna fastställa vilken besparingsnivå som uppnåtts oavsett om produktionsnivåerna har ändrats är väldigt viktigt, speciellt i det fall vinstdelningskontrakt är tillämpliga.
Christian Merheim, ordförande Enersize, kommenterar:
— Det kan låta som en enkel sak att på ett rättvisande sätt mäta och jämföra energiförbrukningen i en fabriks tryckluftssystem över tid, men sanningen är en helt annan. I dagens fabriker sker produktionsomläggningar snabbt och tillverkningen anpassas just-in-time efter försäljning och marknadsutsikter. Att kunna vara ensamma i världen om att erbjuda rättvisande mätningar som hanterar detta är ett starkt försäljningsargument till fördel för Enersize.
Effektiviteten för industriella tryckluftssystem är starkt beroende av volymen tryckluft som produceras genom flera komplexa samband. Detta gör att energianvändningen inte följer produktionsnivån i fabriken på ett enkelt förutsägbart sätt utan en liten ändring av produktionsnivån kan till exempel uppvisa stora svängningar i effektivitet, såväl uppåt som neråt.
Eftersom stora variationer i produktionsnivå kan uppstå beroende på hur fabriken utnyttjas, exempelvis antalet produktionslinor som körs, hur många skift som arbetar, tillfälliga stillestånd, ombyggnation av produktionslinor eller byte av produktionsmetoder utgör detta en stor utmaning för att på ett rättvisande sätt mäta energieffektivitet och kunna fastställa gjorda besparingar. Även naturliga säsongsvariationer i utomhustemperatur och luftfuktighet påverkar systemets energieffektivitet.
Enligt styrelsens bedömning finns det idag inga mätsystem eller kända metoder som ger en rättvisande mätning av besparingsgrad i de fall där det skett ändringar av produktionsvolymen av tryckluft under antingen en referensmätperiod eller mellan referensmätperiod och perioden efter besparingsåtgärder genomförts. Den standardmässigt använda metoden har utgjorts av genomsnittsmätning av antingen total energianvändning (kWh/månad) eller energieffektivitet (kWh/m3 producerad tryckluft). Enersize erfarenhet är att kunderna ser stora osäkerheter och utmaningar med att använda en genomsnittsmetod för uppmätning av besparingar.
Patentansökan har registrerats under ansökningsnummer 1851039-6 av PRV.