Krackerugnar i ny skepnad – en tidskrävande process
För en gångs skull är det inte högsommarvärme i Stenungsund. Himlen är mestadels täckt av moln som tidvis är dramatiskt mörka.
– Förra veckan hade vi besökare på området och de höll på att svettas bort i våra besöksoveraller. Vi var tvungna att inrätta vattenstationer längs deras guidade tur, berättar kommunikationschefen Iva Rauswall-Frisk.
Process Nordic har kommit hit för att rapportera om Borealis renovering av de femtio år gamla krackerugnarna (byggda mellan 1967 och 1972). De är sex stycken till antalet, men eftersom kapaciteten kommer att öka till följd av renoveringen så är det bara fyra som ska fixas. De återstående två kommer förmodligen monteras ner på sikt.
– Vi har länge vetat att vi behöver göra nånting för att slippa kostsamma småinvesteringar hela tiden. Efter många års utredningar tog vi beslut om det här konceptet 2015, säger kontrakts- och kvalitetschefen Ulla Nilsson, som också sitter i projektets ledningsgrupp.
Från början var tanken att ugnarnas stålhölje och infrastrukturen kring eldstaden skulle sparas. Men det är också en delförklaring till att arbetet med den första ugnen blivit försenat. Tillsammans med ökade krav på energieffektivitet och annat som medför ökad last ställdes högre krav på fundamentet. Att förstärka grunden under befintlig ugn med en arbetshöjd på drygt 1,5 meter visade sig bli tidsödande.
Eftersom ugnens keramiska inneslutning, brännarna och taket ändå byts, så blev det helt enkelt för bökigt att återanvända stålhöljet som begränsade vissa arbetsmoment i renoveringsarbetet.
– För nästa ugn tar vi bort hela eldstaden, då går markarbetena fortare och säkrare. Och så sätter vi dit en helt ny casing istället för att återanvända befintligt stålhöje. Det blir färre timmar fältarbete, mer nya grejer och mindre renovering, säger Ulla Nilsson medan vi går längs Nya ugnsgatan.
Hon pekar ut den nyrenoverade ugnen som ligger längst bort på vägen. Det syns en tydlig skillnad jämfört med den närliggande och ännu orenoverade ugnen. Kanske främst skillnaden i storlek, men också för färgerna. Den nyrenoverade ugnen har även inslag av blåmålat stål, istället för bara rött och grått.
Den ursprungliga tidsplanen var att alla ugnar skulle renoveras mellan 2016 och 2020, ungefär ett år vardera. Istället tog det 1,5 år att renovera den första ugnen, ugn E. Idag menar bolagets företrädare att tidsplanen nog var lite optimistisk. Nu siktar de på 2022 för de resterande tre.
Att inte alla ugnar renoveras beror på flaskhalsar i andra delar av anläggningen, så det räcker med fyra. Att det blev just dessa fyra beror helt enkelt på den fysiska placeringen på området; det var mest praktiskt helt enkelt.
Före pressläggningen väntade Ulla Nilsson och hennes kollegor på att få sätta igång med arbetet på den andra ugnen i turordningen, ugn D. I läsande stund har de förmodligen redan börjat. De väntas få tillgång till den i augusti.
– Det känns väldigt skönt att vi har E-ugnen i drift och att den fungerar så pass bra från start som den gör. Redan första veckan kom vi upp i förväntad kapacitet och vi har inga personskador efter drygt 300 000 fälttimmar. Det är ett väldigt bra kvitto på att projektet är genomfört med hög kvalitet, menar Ulla Nilsson.
Medan vi kryssar mellan ugnar, ventiler och rör visar hon det trånga utrymmet under ugnarna. Det är lätt att förstå hur bilning och förstärkning av grunden måste ha tagit tid.
– Just bilningen var nog det minsta problemet, det tog bara någon vecka, säger Ulla Nilsson och måttar betongplattans tjocklek med händerna. Ett par decimeter, på sin höjd.
När vi är på väg tillbaka från ugnarna pekar hon också på några ventiler som är förseglade. De har suttit där oanvända i nästan tio år i väntan på ugnsrenoveringarna. Det är bara vart sjätte år som möjligheten finns att göra installationer utan att stanna anläggningen; under det stora driftstoppet som sker med sex års mellanrum. Redan 2009 installerades ventilerna. Sen 2015 är allt förberett för ungsrenoveringarna så att ingen annan del av anläggningen behöver stannas.
Ett av investeringsprojektets fördelar, enligt Borealis, är ökad energieffektivitet. Med fler konvektionsdelar kan bland annat matarvattnet till ångproduktionen förvärmas. När alla ugnarna är färdigrenoverade kommer energieffektiviseringen uppgå till 120 GWh per år, vilket motsvarar årsenergiförbrukningen för 6000 villor.
– Vi får också ett nytt övervakningssystem av brännarna inne i ugnen och fjärrstyrda ventiler. Allt kommer att höja både driftsäkerheten och personsäkerheten, konstaterar Ulla Nilsson.