23948sdkhjf

Söker miljötillstånd för guldgruva

Botnia Explorations ansöker om tillstånd för gruvbrytning
Botnia Explorations ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken för planerad gruvverksamhet i Vindelgransele har nu lämnats in till Mark- och miljödomstolen i Umeå. Handläggningen uppskattas ta cirka 1 år.
– Det känns fantastiskt att Botnia Exploration har nått denna milstolpe. När bolaget startade 2007 var ambitionerna att prospektera och möjligtvis hitta en eller annan fyndighet som långt in i framtiden kanske kunde bli gruva. Nu drygt 10 år senare närmar vi oss en ny svensk guldgruva och det är något som när jag bildade Botnia Exploration inte ens kunde drömma om, säger Bengt Ljung, grundare och styrelseledamot i Botnia Exploration.
Gruvverksamheten planeras för två av bolagets guldfyndigheter, Fäbodtjärn och Vargbäcken. Den höghaltiga fyndigheten Fäbodtjärn kommer att prioriteras av kassaflödesskäl.
I Fäbodtjärn kommer maximalt 120 000 ton malm per år att brytas och den ansökta verksamheten omfattar en total brytning av 250 000 ton malm. Verksamheten beräknas att pågå mellan 4-6 år. Storleken och läget av mineraliseringen gör att gruvproduktion uteslutande kommer att ske under jord. Produktionsplaneringen har inletts för att produktionen ska kunna komma igång tidigast vid halvårsskiftet 2019.
Bolagets avsikt är att producera guldförande kvarts som kan försäljas till Boliden Rönnskär, eller alternativt smältverk, för att användas som slaggbildare i kopparprocessen, varvid guldet frigörs. Som alternativ till detta kan traditionell anrikning utföras, antingen i närliggande verk eller i egen regi, men i så fall med lägre utbyte.
Storleken och läget av mineraliseringen i Vargbäcken gör att gruvproduktion uteslutande kommer att ske i dagbrott. I dagbrottet kommer maximalt 130 000 ton malm per år att brytas och den ansökta verksamheten omfattar en total brytning av 400 000 ton malm. Verksamheten beräknas att pågå mellan 4-7 år. Fyndigheten i Vargbäcken är dock öppen mot djupet, varför det kan bli aktuellt med ytterligare brytning. Därigenom skulle gruvans livslängd kunna förlängas. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079