Sanering av gruva närmar sig
Efterbehandlingen av Blaikengruvan i Sorsele kommun kommer allt närmare då riksdagen nu godkänt att regeringen får förvärva fastigheten. Därmed finns förutsättningar för den, av Länsstyrelsen, utsedda huvudmannen SGU att starta igång arbetet.
Företaget Scanmining påbörjade brytning av zinkmalm i Blaikengruvan i Sorsele kommun i augusti 2006. Efter bara ett drygt års drift gick verksamheten i konkurs december 2007. Konkursboet köptes av Lappland Goldminers Sorsele AB år 2008, som dock gick i konkurs år 2012 utan att ha påbörjat malmbrytning.
Miljösituationen i Blaikengruvan är allvarlig. Konkursboets tillgångar räcker dock inte för att täcka kostnaden för efterbehandlingen av Blaikengruvan som är uppskattad till cirka 200 miljoner kronor. Länsstyrelsen har därför ansökt om statsbidrag från Naturvårdsverket för genomförande av efterbehandling år 2018-2022.
Sveriges Geologiska Undersökning har av Länsstyrelsen i Västerbotten blivit ombedd att agera huvudman för efterbehandlingen i Blaikengruvan men kan inte agera förrän nu då regeringen förvärvar fastigheten.
Efterbehandlingen i Blaikengruvan kommer att omfatta täckning av gråberg och återfyllning av dagbrott. Det finns fyra dagbrott, varav två kommer att återfyllas med morän och två kommer att vattenfyllas helt eller delvis.
– Det förberedande arbete som kan utföras 2018 är dikning för att avleda rent vatten så att belastningen på vattenreningsanläggningen minskar. Vi hoppas kunna komma igång med det arbetet i början av augusti, säger Tobias Berglin, projektledare på SGU.