EU sänder anmälan om tullarna till WTO
Efter USA:s besked om att EU inte längre ges undantag för de stål- och aluminiumtullar som president Donald Trump gett order om så anmäler nu EU, som planerat, tullarna till världshandelsorganisationen WTO.
– I dag skickar vi in hela det här beslutet, alltså USA:s motivering med hänvisning till inre säkerhet, till WTO. Vi har också inlett proceduren för att vidta motåtgärder eller balanserande åtgärder, det vill säga införa tullar på ett antal amerikanska varor enligt den lista som vi har kommit överens med medlemsländerna, berättar handelskommissionär Cecilia Malmström för TT.
EU drar samtidigt även Kina inför WTO, i ett fall som gäller immateriella rättigheter.
– Det är ett led i att visa att vi tror på det multilaterala systemet och när länder bryter mot det – oavsett om det är USA eller Kina eller någon annan – så kommer vi att stå upp för det, säger Malmström.
EU:s stats- och regeringschefer enades på sitt möte i Sofia så sent som för ett par veckor sedan om att öppna för samtal med USA om bland annat biltullar, industri och energi och WTO-regler – fast bara om USA gav EU ett permanent undantag från ståltullarna.
Vad som sker nu på den transatlantiska diskussionsfronten är högst osäkert.
– Det var ju under förutsättning att vi inte drabbades av de här tullarna. Nu har USA smällt igen den dörren och jag ser inga förutsättningar för oss att sätta oss ner i samtal under de här rådande förutsättningarna, säger Malmström.
Hon är inte orolig för oenighet bland EU-länderna om vilket sätt som nu är bäst att gå vidare på.
– Nej, vi har ju varit kristallklara om vad som skulle hända om USA gjorde så här och det har vi haft helt enhetlig backning på. Vi har varit i kontakt regelbundet med medlemsländerna. Vi vet vad vi ska göra och det har vi fullt mandat för.
Handelskommissionären tycker det är en bekymmersam utveckling.
– Jag känner en stor frustration över detta. Det här är ett slag mot hela det multilaterala systemet och det regelverk som vi tillsammans har byggt upp. Sedan får det stora konsekvenser för europeisk stål- och aluminiumindustri givetvis och det gör ju att våra redan ansträngda relationer med USA får ytterligare en törn. Det här är illa för alla som tror på global, regelbaserad handel, säger Malmström.
Möjligen kan nästa veckas toppmöte inom rikelandsklubben G7 föra parterna närmare igen.
– Vi har ett G7-möte redan om tio dagar i Kanada och där kommer ju flera EU-ledare, både Juncker och Tusk, men också Merkel, May och Macron att vara, liksom president Trump – så det är klart att man pratar med varandra. Men det här har ju inte direkt skapat en miljö där vi sätter oss ner och förhandlar med amerikanerna. USA har ju stängt dörren. Det hänger inte på mig att knacka på den och be att de öppnar den igen, säger Cecilia Malmström i Bryssel.