Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin
De två stora parterna Zinkgruvan och Ahlstrom-Munksjö Aspa, är igång med analys och behovsinventering av restmaterial och hur detta kan användas inom nya områden.
För ett par månader sedan inspekterade den projektgrupp som bildats Zinkgruvans sandmagasin. Med hjälp av en grävmaskin har magasinet, i detta pilotförsök, börjat täckas med grönlutslam från Aspa Bruk.
– Grönlutsslam har tekniska egenskaper som gör att det kan bibehålla en fuktig yta, och utlagt på sandmagasin kan det bidra till att minska damning under torrperioder, förklarar Josef Mácsik, Ecoloop, som är en av flera partner i projektet.
Det krävs stora insatser för att förädla och skapa en produkt av grönlutslam – en restprodukt från papperstillverkning som hittills enbart har deponerats. I projektet ska man, efter laboratorieanalyser av flera recept, välja ut ett för att använda det vid demonstrationsförsöken vid Zinkgruvan i södra Närke.
Målet är att utreda om det kan finnas en lösning där utskottsmaterial från tillverkningen av pappersmassa – i det här fallet grönlutslammet – har potential att fungera som täckningsmaterial av restprodukter från gruvverksamhet. Det gäller också att hitta en lönsam affärsmodell för metoden.
– Det kommer att åtgå stora mängder täckmaterial när vi avslutar våra sandmagasin dit vi pumpar vårt utvinningsavfall. Restprodukter från pappersindustrin kan komma att ingå som en viktig del i det materialet, berättar Björn Johansson, Zinkgruvan.
Förhoppningarna är goda för att man ska lyckas inom ramen för projektet MinePap, menar han.
– Det ska bli otroligt spännande att se vad för kvalitet och i vilken omfattning Ahlstrom-Munksjö Aspa kan leverera och om det räcker för våra behov.
Partners i projektet är – förutom Zinkgruvan Mining och Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk – även Econova, Ecoloop, Alfred Nobel Science Park samt Handelshögskolan Örebro universitet.