Danmark får nyckelroll i europeisk robotsatsning
Inte mindre än fjorton partners - inklusive tre danska - från åtta olika länder har dragit igång Robot Union: Det första europeiska robot accelerationsprogrammet som finansieras av EU med syfte att upptäcka, stödja och finansiera projekt inom robotindustrin.
Under de kommande tre åren ska Robot Union välja 40 startups eller små företag som ska vara med att utveckla innovativa robotprojekt i fyra branscher: tillverkning, agro-mat, hälsa och civil infrastruktur.
- Robot Union bidrar till att cementera Danmarks placering på den europeiska robotmarknaden genom att utöka sitt redan starka erbjudande om lansering och uppgradering i robotteknik. Genom projektet kommer danska och europeiska robotföretag få tillgång till teknologi och know-how på Teknologisk Institut, säger Kurt Nielsen, central chef inom Robotteknik vid Teknologisk Institut.
Vart och ett av de valda företagen kommer att få upp till 223 000 euro - mer än 1,6 miljoner danska kronor under den inledande finansieringsfasen och tillgång till tekniskt utvecklingsstöd från europeiska teknikcentra. Det gäller Tekniska institutet, VTT: s tekniska forskningscenter, TU Delft i Nederländerna, Tecnalia i Spanien och Piap i Polen. De företag som presterar bäst kan tjäna ytterligare 7,5 miljoner danska kronor i extern venturefinansiering.
-Det är väldigt positivt att det lokalt rotade robotinvesteringsnätet nu har en europeisk dimension som bidrar till att betona vår ambition att vara ledande inom robotteknologi över hela världen, säger borgmästaren i Odense, Peter Rahbæk Juel, om projektet.
Robot Union fokuserar på två huvudutmaningar som förhindrar utvecklingen och marknadsabsorption av robotteknik: De stigande kostnaderna för att utveckla en prototyp och bristen på medvetenhet om den stora potentialen som robotekniken representerar för entreprenörer och startups.
En av de andra danska partnerna i Robotunionen är Made - Manufacturing Academy of Denmark
Sedan lanseringen 2014 har Made drivit forsknings- och innovationsprojekt, bland annat kring användningen av robotar inom industrin, där stora företag, små nischföretag, teknikspecialister och forskare samarbetar för att lösa specifika industriutmaningar.
-Vi använder nu samarbetsmodellen och de goda erfarenheterna vi har med modellen i Robot Union. Vi knyter samman de små robotbolagen, som vi har många i Danmark, med stora företag inom sektorer som kräver fler automatiseringslösningar, säger Merete Nørby, en internationell chefskonsult vid Made.