23948sdkhjf

Tillverkning i 3D het trend för reservdelslagret

Additiv tillverkning av reservdelar eller nya komponenter, med hjälp av 3D-skrivare, är en av de hetaste trenderna inom industriproduktion. Både ledtider och lagerhållning minskar, liksom kostnaderna.

Den här trenden var tydligt presenterad i samband med Underhållsmässan i Göteborg, där en särskild avdelning hade reserverats för företag inom denna snabbt växande bransch. Additiv tillverkning var även ämnet för ett av föredragen på mässan.

Daniel Ljungstig, vd för stockholmsbaserade 3D Verkstan, berättade om ett storskaligt exempel som visserligen inte hämtats från industrin men illustrerar fördelarna med att tillverka reservdelar när behovet uppstår:

– Den nederländska marinen har sedan ett par år tagit fram hundratals reservdelar som är tillverkade med 3D-teknik, och man slipper reservdelslager och omfattande logistik. Kritiska komponenter kan tillverkas och det sparar mycket pengar jämfört med om en originaldel beställs, berättade Daniel Ljungstig.

Naturligtvis gäller det, påpekade han, att försäkra sig om att den egentillverkade delen håller måttet. Ibland handlar det om tillfälliga lösningar för att inte driften ska stoppas, andra gånger kan detaljen som tillverkats ersätta en dyrare reservdel.

– Inventarier och reservdelslager är en betydande kostnad. Möjligheten att skriva ut en produkt, elelr delar av den, när en beställning görs minskar både ledtider och lagerhållning.

Efter en start i blygsam skala på 1980-talet har den additiva tillverkningen med 3D-skrivare genomgått en snabb utveckling. Skrivarna har blivit snabbare och bättre – och betydligt billigare. I dag är det möjligt att tillverka allt från små komponenter med hög styrka till större produkter. Såväl metaller som polymerer används, inte sällan kompositmaterial.

– För tio år sedan kostade skrivare som motsvarar de vi visar upp här inte under en halv miljon, i dag finns det mindre skrivare för mindre än 50.000 kronor, säger Erik Cederberg, ansvarig för produktutveckling vid 3D Verkstan.

Han berättar att det hittills i första hand har varit ingenjörsfirmor och företag som tillverkar produkter med 3D-teknik som har investerat i skrivare. Men medvetandet om vilken betydelse tekniken kan ha för produktionen ökar inom industrin, där driftstoppen inte sällan kan minskas radikalt.

En skrivare och det råmaterial som behövs för den additiva tillverkningen är en betydande investering, men den lönar sig ofta, hävdar Erik Cederberg.

– Det kan handla om några få månader, så har företaget tjänat in kostnaden med tanke på hur mycket dyrare en beställd reservdel kan vara och driftavbrotten.

Förutom 3D Verkstan deltog MLT Maskin och Laserteknik på mässan, och besökarna kunde se hela arbetsflödet i en produktionslinje. I denna skannades reservdelen med en handhållen skanner, en tredimensionell modell gjordes i ett CAD-program varpå utskriften skedde i en 3D-skrivare.

Siemens Industrial Turbomachinery – en av de ledande aktörerna inom additiv tillverkning – visade sina skrivare för metaller och att det är möjligt att tillverka eller reparera komponenter till gasturbiner, med fullgott resultat. Just den här tekniken kallas SLM, Selective Laser Melting.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096