23948sdkhjf

Bra – men kunde varit bredare

Svemin anser att förslaget till ny gruvavfallsstrategi som överlämnats till regeringen är bra, men hade samtidigt gärna sett en bredare helhetssyn i hållbarhetsfrågorna.

Gruvbranschen ser en utredning av hur dagens prövningssystem kan förbättras som extra angeläget.

– Det här är ett akut problem. Idag har vi ett icke fungerande tillståndssystem, säger Per Ahl, vd Svemin.

Andra åtgärder som föreslås i utredningen är en ökad kunskapsöverföring mellan landets länsstyrelser och skapandet av ett system för ett effektivt resursutnyttjande av expertkunskap, något som Svemin tidigare drivit på egen hand men efterlyst.

Ett återinrättande av det nationella mineralforumet, som tidigare fungerade som en aktiv arena för olika aktörer i gruvfrågor, skulle också vara viktigt i det fortsatta arbetet med att uppnå målet med en gruvavfallsstrategi.

Sammanlagt innehåller utredningen som tagits fram av Sveriges geologiska undersökning, SGU, tillsammans med Naturvårdsverket, 13 åtgärder. Flera av de, anser Svemin, slår in öppna dörrar. Mycket av det som föreslås pågår redan i dag i gruvbolagens verksamheter eller är planerade.

– Men vi välkomnar ändå det samlade greppet på frågan om gruvavfall och målet att åstadkomma en långsiktig, miljömässigt hållbar hantering av gruvavfall som också är resursmässigt och samhällsekonomiskt effektiv, säger Per Ahl, vd Svemin.

I förslaget till gruvavfallstrategi läggs stort fokus på den miljömässigt hållbara hanteringen. Det hade varit önskvärt, anser Svemin, med en tydligare helhetssyn på hållbarhetsbegreppe, där även de andra perspektiven lyfts fram.

För att Sverige ska fortsätta att vara en stark gruvnation samtidigt som svensk gruv- och mineralnäring ska vara ett föredöme när det gäller hållbar hantering av gruvavfall så krävs att marknaden inte blir överreglerad.

– Är det inte ekonomiskt lönsamt att bedriva verksamhet här kommer vi exportera arbetstillfällen och inte klimatsmart malm och världsledande innovationslösningar, säger Per Ahl.

F
AKTA
Gruvavfallsstrategin är en delredovisning av ett regeringsuppdrag (N2016/02787/FÖF) om gruvfall som lämnas in till regeringen den 14 september. Naturvårdsverket och SGU har även gjort två delredovisningar inom samma uppdrag; en utvärdering av genomförda efterbehandlingar av gruvor samt en sammanställning av kostnader för hantering och efterbehandling av gruvor. Båda redovisades i april 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063