Visar förädling av masugnsgas
Stepwise är ett europeiskt samarbetsprojekt som handlar om att på ett kostnadseffektivt sätt minska CO2-utsläppen från järn- och stålindustrin.
Anläggningen består bland annat av två nya byggnader som inrymmer kompressorer och reaktorer, en investering på ca 70 miljoner kronor.
En nybyggd 640 meter lång gasledning från SSAB till Swerea MEFOS är en förutsättning för projektets genomförande.
Magnus Lundqvist är projektledare på Swerea MEFOS:
– Det känns väldigt spännande att få dra igång anläggningen. Nu kommer vi först att köra en kortare testkampanj på en vecka under hösten. Under våren 2018 startar de långa försöken, och då kör vi kontinuerligt under 24 veckor i perioder fram till 2019 för att demonstrera tekniken.
Vid invigningen närvarade bland andra Aart van der Pal, ECN, Nederländerna, Nils Edberg, platschef, SSAB Luleå, Niklas Nordström, kommunalråd, Luleå och ett 50-tal inbjudna gäster.
– Jag är oerhört stolt över att vi i Luleå bedriver forskning som på allvar kommer att hjälpa europeisk industri att minska CO2-påverkan, säger Niklas Nordström.
Projektet finansieras av EUs forskningsprogram Horizon 2020 med 13 miljoner euro för fyra år (2015-2019) och koordineras av ECN. Övriga partners är Universitatea Babes-Bolyai, Johnson Matthey PLC., SSAB, Swerea MEFOS, Politecnico di Milano, Kisuma Chemicals B.V., Foster Wheeler Italiana Srl och Tata Steel consulting.
Fakta
Projektet går ut på att omvandla masugnsgas till högvärdigt bränsle, och i samma process fånga in CO2. Reaktionen kan mycket förenklat beskrivas:
Masugnsgas + vattenånga → koldioxid + vätgas + kvävgas
(CO + CO2 + N2) + H2O → CO2 + H2 + N2
Koldioxiden fångas in, och vätgas/kvävgas används som bränsle.
Stepwise-projektet har potential att minska de globala koldioxidutsläppen med 2,1 Gton/år baserat på nuvarande utsläppsnivåer.